Volkswagen stelt MEB-platform beschikbaar aan derden

Autofabrikanten zijn normaalgesproken niet zo happig om hun platform buiten hun eigen groep te delen, maar Volkswagen breekt met deze trend. Iedereen die hun MEB-platform wil gebruiken kan bij ze aankloppen voor een prijsopgave.

Voor de duidelijkheid: MEB is de elektrische variant van MQB, het dominante platform binnen de VW Groep. Bijna alles met een dwarsgeplaatste motor rolt op MQB, en elk elk elektrisch volumemodel zal op MEB (Modularer Elektrobaukasten) komen te staan. Gisteravond maakte de Duitse fabrikant bekend MEB ook aan derden aan te bieden. Wie zelf de know-how niet heeft en de investering niet wil of kan doen,  krijgt van ome VW de mogelijkheid een kant-en-klare basis te kopen.

Dat klinkt aardig, maar het is vooral zakelijk slim. Op deze manier verdient Volkswagen nog een centje extra aan technologie die het toch al ontwikkeld heeft. Als er partijen happen, althans. We kunnen wel een goede verzinnen: als FCA slim is gaan ze als een malle een paar toffe elektrische Fiatjes en Alfaatjes op MEB bouwen, voordat die merken definitief dood en begraven zijn. Maar of ze dit ook over hun hart kunnen verkrijgen...

Vooralsnog zien we FCA niet instappen, maar VW heeft wel al de eerste klant binnen: de Duitse startup e.Go Mobile gaat van het MEB-platform gebruik maken. U kent ze waarschijnlijk van de Streetscooter, die door de Duitse posterijen gebruikt wordt. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf een elektrische shuttle samen met toeleverancier ZF (vooral bekend van de transmissies), en dit kleine gebakje: de e.Go Life.