Het verhaal achter de vreemde Braziliaanse pickup-sedan

Je hebt de foto's misschien wel eens voorbij zien komen. Maar waarom bouwen de Brazilianen hun pickups eigenlijk om tot vreemd uitziende sedans? We zoeken het uit.

Het verhaal achter de vreemde Braziliaanse pickup-sedan

Het is en blijft een vreemd gezicht: de enorme Ford pickup met de uitvergrote kont van een Ford Focus sedan die recent het internet op geslingerd werd. Met een naam als "Tropical Cabines Tropiclassic" denk je niet snel dat het om een serieus voertuig gaat. Het zal wel een of andere maffe coachbuilder zijn met rare ideeën, zoals Aznom met hun veredelde RAM. De waarheid blijkt toch anders te liggen. In Brazilië is het idee voor pickup-sedan mix een stuk ouder en populairder dan je zou denken.

Commercieel gebruik

Om het ontstaan van de pickup-sedan te begrijpen moeten we terug naar 1976. De toenmalige Braziliaanse regering maakte zich zorgen om de olievoorraad van het land en wilde de dieselreserves bewaren voor commercieel vervoer.

Om dit te bewerkstelligen werd de verkoop van personenwagens met een dieselmotor verboden. Alleen bussen, vrachtwagens en bedrijfswagens mochten verkocht worden met een zelfontbrander. In 1994 werd de regeling aangevuld met de bepaling dat de verkoop van diesel bestemd voor wagens met een laadcapaciteit van minder 1.000 kilogram niet langer toegestaan was.

Tropical Cabines

Het verbod creëerde een enorm gat in de markt. De slechte wegen, lange afstanden en het veelal bergachtig gebied van Brazilië maakten de zuinigheid en het koppel van een diesel aantrekkelijk voor veel mensen, maar niemand had zin om in een spartaanse tweepersoons truck rond te tuffen.

Ze hadden behoefte aan een auto die aan de belastingregels voldeed, maar toch ruimte bood aan de hele familie en alle luxe en comfort had van een normale personenwagen. In 1985 werd Tropical Cabines opgericht om aan die vraag te voldoen.

Er was al vroeg een breed aanbod aan pickup conversies.

Belastingontduiker

Tropical Cabines bood conversies aan gebaseerd op trucks van allerlei merken. Door een importverbod tussen 1976 en 1990 kreeg het bedrijf bovendien geen concurrentie van de opkomende SUVs. Het concept vond gretig aftrek, geholpen door de lage belastingen op diesel die eigenlijk bedoeld waren om het bedrijfsleven te stimuleren. In 2018 werd de belasting op diesel in Brazilië zelfs volledig opgeheven. Het is dus geen verrassing dat de pickup-sedan nog steeds een populaire optie is in het land.

De Tropiclassic

De omgebouwde Ford pickup met Focus-kont is een schoolvoorbeeld van het concept. De Tropiclassic is gebaseerd op een heavy duty F-250, de zwaardere variant van de F-150. Onder de kap vind je echter geen dikke Powerstroke V8.

De wagen moet het doen met een bescheiden 3,9 liter viercilinder van Cummins, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak. Mocht je dat te schraal zijn dan kun je nog kiezen voor een 4,2 liter zesinlijn van MWM, de Braziliaanse divisie van Amerikaanse truckmaker Navistar International.

https://d2e92qkt2pesy0.cloudfront.net/autobahn/media/2021/02/11/asset-4126247-1613042599032915.mp4

Nog steeds geliefd

De Braziliaanse markt is alweer een flinke tijd open voor auto's van buitenaf, maar een beschaafde truck of SUV met een laadcapaciteit van 1.000 kilo blijft een relatieve zeldzaamheid. Hierdoor kan Tropical Cabines als gevestigde naam overleven. Het modellengamma was in 2015 al gegroeid tot 20 varianten. Tegenwoordig maken ze zelfs een gigantische limousine op basis van de F-650. Zo blijft het bedrijf creatieve oplossingen bedenken voor een uniek probleem.

https://d2e92qkt2pesy0.cloudfront.net/autobahn/media/2021/02/11/asset-4126538-1613045102264324.mp4

Algemeen
  • Mercado Livre, Tropical Cabines
  • Andre Arndt, F-Maxx A maior picape do Brasil