'Red de stad, rijd een diesel'

Als u een positieve uitwerking van dieselgate wilt signaleren, dan is het dat de branche alles op alles heeft gezet om de uitstoot van moderne dieselmotoren te beperken. Inmiddels zijn we al zo ver dat een nieuwe diesel de lucht in bepaalde binnensteden 'reinigt'.

Diesel

Dit stelt Bart Somers, die is verbonden aan het Zero Emission Lab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij stelt dat uit Brits onderzoek blijkt dat de moderne (Euro 6d) dieselmotoren meer fijnstofdeeltjes (PM10/2.5) uit de lucht filteren dan ze toevoegen, en dat deze motoren dus in principe de lucht zuiveren in plaats van vervuilen. Dit mag u met een kleine korrel fijnstof nemen, want die vlieger gaat alleen op op momenten dat er veel fijnstof in steden hangt.

Binnenstad

Ook de stikstofuitstoot (NOx) blijft volgens Somers binnen de perken. "Ik las onlangs een onderzoek waarin ze een moderne diesel vergeleken met een hybride benzinemotor gedurende een rit door Londen. De diesel had minder NOx-uitstoot dan de benzinevariant, terwijl ze allebei aan de Europese Euro 6-norm voldoen”. Hij heeft hier zeker een punt: moderne benzinemotoren hebben een partikelfilter nodig om binnen de normen te blijven, iets dat diesels al tijden hebben. Daarnaast filteren steeds ingenieuzere AdBlue-systemen veel uitstoot weg.

Bron: https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/road-vehicle-emissions-beyond-rde-conditions

Dieselmotoren zijn efficiënter dan benzinemotoren, en hebben daardoor een lagere CO2-uitstoot. Wat echter ook het geval is bij diesels, is dat de nabehandelingssystemen die de uitstoot van met name NOx beteugelen, duur zijn. Daarom schuift de diesel steeds meer op richting de hogere prijsklassen. Maar we vragen ons sowieso af of je nog wel stug met verbrandingsmotoren in steden moet blijven rondrijden. Zeker in binnensteden kan je prima zonder auto's uit de voeten. Of desnoods alleen met taxi's.  

Somers doet zijn uitspraken in het GO! Mobility Magazine van de RAI Vereniging. De Telegraaf leunt vandaag op deze niet-eigen content en zet het doodleuk achter een betaalmuur. Doe uzelf en lol en lees het gewoon gratis, HIER, vanaf pagina 8. De issuu-online reader is een crime, maar dat overleeft u wel. 

Bron: https://autovistagroup.com/news-and-insights/acea-research-confirms-new-diesels-emit-fewer-dangerous-pollutants