M-Sport Ford gaat crossover met Puma WRC Hybrid

De Fiesta is exit bij Ford's rally-afdeling. Vanaf 2022 zal een hybride versie van de Puma de eer van het merk gaan verdedigen in het WRC.

M-Sport Ford gaat crossover met Puma WRC Hybrid

De opmars van de SUV en de crossover lijkt nog altijd niet te stoppen. Nu het grote geld verdiend wordt met hatchbacks op stelten zien de marketingafdelingen van grote merken hun modellen graag terug op het circuit, hoe ongeschikt ze daarvoor in de basis ook zijn. Zo komen we uit op de nieuwe Puma WRC Hybrid.

Bio-hybrides

De opgehoogde Fiesta vervangt in 2022 zijn meer traditionele voorganger in het World Rally Championship. De overstap naar een crossover valt samen met een nieuw reglement: vanaf volgend jaar wordt de topklasse van het WRC (Rally1) bevolkt door hybrides.

De 1,6 liter viercilinder turbomotoren met rond de 380 pk krijgen assistentie van een 100 kW (136 pk) elektromotor. De coureurs zullen de mogelijkheid krijgen om de e-power als boost te gebruiken tijdens de stage, maar de emissieloze aandrijving is vooral bedoeld voor de verbindingsroutes over de openbare weg en door steden en dorpen. Daarnaast rijden alle deelnemers vanaf 2022 op schone semi-synthetische biobrandstof.

Niet de eerste

Een crossover als WRC-machine klinkt misschien vreemd, maar het is zeker niet de eerste keer dat een hoogpotige hatchback de strijd aanging in de koningsklasse van de rallysport. Al in 2008 zette Suzuki een WRC-versie van de SX4 neer. MINI volgde in 2011 met de Countryman. Geen van beiden waren echter succesvol.

Racing Puma

Het is de tweede keer dat de Puma-naam in de rallysport gebruikt wordt. Het origineel deed vanaf 2001 dienst als als voorwielaangedreven Super 1600. De rallyversie werd uiteindelijk naar de straat gebracht als de exotische Racing Puma. Voor de nieuwe Puma Rally1 zijn echter nog geen GR Yaris-achtige productieplannen.

De Puma S1600

Goodwood

De M-Sport Puma Rally1 komt in actie komen bij het teruggekeerde Goodwood Festival of Speed, dat vandaag van start is gegaan. WRC-coureur Adrien Fourmaux en testrijder Matthew Wilson zullen de auto de bekende heuveklim op gaan jagen. Volgend jaar zal de auto de strijd aangaan met Hyundai en Toyota.

Autosport
  • M-Sport