Officieel: MINI JCW Clubman en Countryman, met 50% meer power

MINI heeft een nieuwe John Cooper Works Clubman de wereld ingeschoten, en geeft er even een flinke klap op qua motorisering. Het ding krijgt 88 (achtentachtig) pk meer dan zijn voorganger. Holy mozes, dat is heil veel.

MINI's stonden altijd bekend als agiele kleine kartjes, maar sinds de overname door BMW leek het merk wel aan de prednison, zoveel kwam het aan. In zo'n scenario kan je als automaker twee dingen doen: je model inkrimpen en laten afvallen, of de pk-gewichtsverhouding significant verbeteren. Bij de MINI Cooper John Cooper Works Clubman (grotere Cooper/Cooper stationwagon) en Countryman (opgeblazen Cooper, made in NL) werd voor het laatste gekozen: ze kregen BMW's sterkste tweelitermotor, bekend uit de X2 M35i en de toekomstige M135i. Het gevolg: de auto gaat van 218 pk/280 Nm naar 306 pk/450 Nm. Nogal een toename.*

Met de nieuwe opgevoerde viercilinder zijn de Clubman en Countryman 'M35i' in staat om in respectievelijk 4,9 en 5,1 seconden van 0-100 op te trekken. Beide modellen krijgen een achttraps Steptronic-transmissie en ALL4-aandrijving. Qua technologie zijn het dus als nooit tevoren BMW's met een MINI-badge.

*MINI leverde heel kort, tussen 2017 en 2018 ook een JCW-versie van de huidige Countryman en Clubman, met 231 pk en 320 Nm, maar we kijken hier naar de voorganger, die tussen '14 en '17 werd geleverd.

Bij meer performance hoort ook meer stopkracht, dus werd het remsysteem onder handen genomen. De ho-ijzers meten nu 360mm in diameter voor, en 330mm achter. Daarnaast werd het chassis stijver en strakker. Optioneel kan een adaptief chassis met elektronisch instelbare dempers besteld worden. Maar we vragen ons af wie dat op zo'n 'grote' MINI wil hebben, dat lijkt meer op zijn plaats bij een Cooper JCW driedeurs.

De nieuwe JCW-modellen kunnen besteld worden met Matrix high beam LED-lampen en de kekke Union Jack-achterlichten (MINI John Cooper Works Clubman). Prijzen en een introductiedatum volgen.