Lekker! Kimera Automobili doet moderne Lancia Rally 037

Na de Stratos krijgt die andere rally legende van Lancia een tweede leven.

Lekker! Kimera Automobili doet moderne Lancia Rally 037

De Lancia Rally 037 is simpelweg een juweeltje. Met zijn middenmotor en achterwielaandrijving is het eigenlijk meer een supercar dan een rallywagen. Op zich niet gek: de auto is namelijk in grote lijnen gebaseerd op de Beta Montecarlo Turbo circuitracer. Desondanks was de 037 in zijn relatief korte carriere zeer succesvol.

Dankzij de inspanningen van zeven rijders, waaronder Walter Rohrl en Markku Alen, wist Lancia de titel te pakken in het constructeurskampioenschap van 1983. In het rijderskampioenschap moesten de Italianen zich toch gewonnen geven ten opzichte van Hannu Mikkola en de legendarische Audi quattro, maar het merk had op dat punt al geschiedenis geschreven. De Rally 037 werd de laatste achterwielaangedreven auto die een titel won in het WRC.

Stradale

Om de auto te homologeren voor Group B competitie werden er uiteindelijk 207 straatversies van de rallywagen geproduceerd: de creatief genaamde Stradale. Deze versie vormt de inspiratie voor een recreatie van de hand van de firma Kimera Automobili. Het kleine Italiaanse merk wil de auto niet alleen weer tot leven wekken, maar beter maken dan ooit.

Montecarlo

Je kunt opgelucht ademhalen: Kimera gaat geen bestaande 037's offeren voor het nieuwe project. In plaats daarvan wordt het middenstuk van de Beta Montecarlo als uitgangspunt genomen. Net zoals bij het origineel worden hier voor en achter subframes aan bevestigd.

Het verschil wordt gemaakt door de frames door te laten lopen zodat de auto een volledig buizenframe heeft. Hierdoor wordt de auto een stuk stijver. Waar nodig zijn de materialen geüpdatet. De body is bijvoorbeeld van carbon in plaats van glasvezel. Met het gewicht zal het dus wel snor zitten: het origineel woog al slechts 960 kilo.

S4-motor

Die extra stijfheid heeft de EVO37 dan ook hard nodig. De auto krijgt namelijk meer dan het dubbele aan pk's mee. De originele Stradale haalde 205 pk uit zijn 2,1 liter Lampredi viercilinder met supercharger. In de rallywagens kwam het blok uiteindelijk op zo'n 325 pk uit. Voor de EVO37 geeft Kimera echter meer dan 500 pk op.

Dat komt voornamelijk door de toevoeging van een turbo, net zoals bij de Delta S4, de beruchte vierwielaangedreven opvolger van de Rally 037. Het blok is waar mogelijk aangepast en gemoderniseerd op aanwijzing van Claudio Lombardi, de ingenieur die verantwoordelijk was voor de originele motoren.

Vijf ton

Zoals je mag verwachten wordt de Kimera EVO37 geen massaproduct. Ze gaan er precies 37 van bouwen, waarbij elke auto precies afgestemd kan worden aan de eisen van de klant. Dat mag dan ook wel voor de prijs: voor niet minder dan €480.000 staat de Kimera bij je op de oprit. Voorlopig blijft het bij een setje renders, maar Kimera hoopt het prototype te kunnen presenteren bij het Goodwood Festival of Speed begin juli. In september moeten de eerste afleveringen beginnen.

Cargasm
  • Stellantis, Kimera Automobili