VIDEO: Arrows F1 rijdt Goodwood-record aan diggelen

Tijdens Goodwood SpeedWeek is het ronderecord op Goodwood Circuit flink verbeterd. Met een Arrows Formule 1-wagen reed Nick Padmore bijna 10 seconden van het record gezet door Sir Jackie Stewart af.

VIDEO: Arrows F1 rijdt Goodwood-record aan diggelen

Dit weekend stond in het teken van Goodwood SpeedWeek, de vervanger voor de Festival of Speed, Goodwood Revival en Member's Meeting. De vanwege corona afgelaste evenementen werden gecombineerd in een driedaags weekend vol motorsport. SpeedWeek vond plaats achter gesloten deuren en werd verreden rond het oude Goodwood Circuit.

Normaal gesproken wordt tijdens het Festival of Speed de Timed Shootout georganiseerd op de oprit van Goodwood House, waarbij de snelste machines uit vrijwel elke klasse het tegen elkaar opnemen om het record te pakken. Voor Speedweek werd echter de keuze gemaakt om niet buiten de grenzen van het circuit te gaan. In plaats van de time attack over te slaan dit jaar besloot de organisatie het onderdeel gewoon mee te verplaatsen.

Ronderecord

Door de overstap kwamen voor het eerst moderne machines op het circuit om voluit te gaan. Het breken van het ronderecord van 1:18.217 gezet door historische racer Nick Padmore in een brute Lola T70 Spyder leek dus een formaliteit.

Onder de titelkandidaten waren onder andere een McLaren M23 F1-wagen, een Audi R8 LMS GT3, een Lotus 77 Formule 1, een Dallara SP1 Le Mans prototype, een Porsche 911 GT3 Cup, een Groep A Nissan Skyline GT-R, en een Le Mans-winnende TWR-Porsche WSC-95 bestuurd door Tom Kristensen.

Arrows A11

Hoewel alle auto's in de top 10 onder het record doken, was er maar een de snelste: een ex-Derek Warwick Arrows A11 Formule 1 wagen uit 1989. Met zes finishes in de punten (toen nog top 6) en een derde plek voor Eddie Cheever op de straten van Phoenix was de auto in zijn tijd een zeer competente middenvelder. Op Goodwood Circuit was de door een 620-pk sterke 3,5 liter Cosworth DFR V8-aangedreven, 500 kilo zware, handgeschakelde Arrows echter een raket.

Nick Padmore kreeg de kans om de A11 te besturen en op jacht te gaan naar zijn eigen record. Met een prachtig gecontroleerde ronde knalde de Brit bijna 10 seconden van zijn originele tijd af. Alleen James Cottingham in de gillende Dallara SP1 kon enigszins in de buurt komen, maar gaf uiteindelijk toch meer dan een seconde toe. Kijk en luister naar de waanzinnige ronde van Nick Padmore:

Autosport
  • Goodwood Road And Racing