VW: onze I.D. R gaat ook Goodwood-record pakken

Vorige maand pakte Volkswagens I.D. R met Romain Dumas achter het stuur al twee records op de Hill Climb op Pikes Peak, maar het was nog niet genoeg. Het team gaat aankomend weekend ook voor het record op Goodwood Festival of Speed.

Op 25 juni klapte Romain Duras, met zijn speciaal voor dit doel gebouwde Volkswagen I.D. R, in Amerika Pikes Peak op in zeven minuten en zevenenvijftig seconden. Daarmee schreef hij niet alleen het snelste EV-record, maar ook het overall snelste hillclimb-record op zijn naam. En dat smaakte blijkbaar naar meer, want komend weekend worden de bezoekers van het Goodwood Festival of Speed ook getrakteerd op een voorbij zoemende Volkswagen.

De fabrikant heeft een beetje laten doorschemeren dat ze het al bijna 20 jaar staande record van Nick Heidfeld gaan verpulveren. Nick deed het in 1999 in zijn McLaren MP4/13 Formule 1-auto in 41,6 seconden en dat zou geen probleem moeten zijn voor de 680 pk sterke elektrische racer. Zeker niet aangezien de bergbeklimming op Goodwood nog geen twee kilometer lang is en de elektrische auto veel makkelijker en sneller aan zijn maximale vermogen kan komen.

Net als bij Pikes Peak geeft Volkswagen aan dat ze alleen voor het EV-record gaan, want het zou lullig zijn als je stoer doet dat je een 20 jaar oude F1-bak gaat verslaan met moderne technologie, maar dat het niet lukt. Het accurecord werd in 2013 door Jonny Cocker met zijn Lola-Drayson B12 69/EV (een elektrische LMP) neergezet. Cocker reed de berg op in 47,34 seconden. De Lola had twee keer zoveel elektromotoren als de I.D. R, en deze produceerden bijna 200 pk meer: 850 pk. 

Het grote verschil tussen de twee EV's is dat de Lola niet speciaal voor het bergbeklimmen is gemaakt en de I.D. R wel. Nu gaat Goodwood wel omhoog, maar om het nou een echte hillclimb te noemen gaat misschien wat ver. En dat kan de Volkswagen wel eens de kop kosten, aangezien die specifiek gemaakt is om op grote hoogtes in dunne lucht te racen. De Lola was dat niet, die had alleen actieve aero en was daarmee wellicht wel geschikter voor de korte race in Engeland. Maar goed, niemand heeft Volkswagen verteld dat ze de I.D. R in Pikes Peak-setup moeten laten. Het kan dus best zijn dat ze hem hebben aangepast om ook op zijn best te presteren tijdens het snelheidsfeestje. We gaan het dit weekend zien.