Open Pijpen: Lancia Rally 037 Stradale

Een Engels gezegde luidt: 'schoonheid is in het oog van de kijker'. En met wat Sotheby's dit weekend in Monaco aan schoonheid veilde, heb je aan een oog niet genoeg. Neem bijvoorbeeld Lot 255 maar. Een 1982 Lancia Rally 037 Stradale.

Dirty Harry zei tegen 'punks' wel eens iets van "Wij laten je niet zomaar lopen". Als Punk dan vroeg wie 'wij' wel waren, vernam Punk dat 'wij' uit het drietal Smith, Wesson en Harry bestond. Vertaal dit naar de Lancia Rally 037 en je hebt het over een auto van stevig kaliber, gesmeed door het trio Lancia, Pininfarina en Abarth. De Groep B rally-exemplaren maakten Lancia in 1983 ook The Most Powerful et cetera, en winnaar van de World Rally Manufacturers' Championship (WMC).

Lancia, sinds 1969 onderdeel van Fiat, begon in 1980 aan een opvolger voor de succesvolle Groep 4 Fiat Abarth 131 Rally serie. De aflossing kreeg in 1982 gestalte als de Lancia Rally 037. Een puur voor de rallysport ontworpen auto, voor deelname in de nieuwe FIA klasse van Groep B. Lancia ontwikkelde er op basis van de midscheeps gemotoriseerde Beta Montecarlo een bodemgroep voor, waar Abarth techniek aan gaf en Pininfarina een uiterlijk. De 037 (naar het Abarth projectnummer) kwam ruwweg in twee kalibers. Een voor de rallysport, en tweehonderdzeven om te voldoen aan de Groep B homologatie-eisen van minimaal tweehonderd exemplaren voor op de weg. Wat de Lancia Rally 037 Stradale's werden. Sotheby's Lot 255 is hier een van.-

Motorisch is de Lancia Rally 037 van bescheiden komaf. Een 'kliekje' bovendien. Afkomstig uit de Fiat Abarth 131 Rally voorganger. De viercilinder twincam met aluminium cilinderkoppen hiervan is gebaseerd op eenvoudig ijzer uit de Fiat 124. Beide gelukkig wel ontwerpen van Aurelio Lampredi, die het vak leerde bij Isotta Fraschini en Ferrari. Na een leven in de 131 Rally kreeg het aanvankelijk 1995 cc metende zestienkleps blok midscheeps-achter een plek in de Lancia 037. Voorzien van een Roots-volumex supercharger en brandstofinjectie leverde het zo'n 265 pk. Een vermogen dat in latere Rally 037 Evolution 1 en 2 versies met onder meer waterinjectiehulp toenam tot soms 350 pk bij circa 8000 tpm. Best kaliber .44 Magnum vermogens.

Helaas is Sotheby's Stradale van dat andere kaliber. Het straatkaliber. In de Lot 255 Stradale levert de supercharged 1995 cc krachtbron op Bosch Kugelfisher brandstofinjectie 205 pk bij 7000 tpm. Wat het vergeleken met de 037 Evolution 2 iets van kaliber .25 maakt. Waarmee het ± 1170 kilo aan Stradale toch in net onder de zeven seconden naar de honderd brengt, met een top van 228 km/u. Geen Groep B prestaties, maar je krijgt rondom wél dezelfde double-wishbone wielophanging, inclusief de dubbele schokbrekers achter. Ook is het plastic van Pininfarina voor de Stradale op z'n volle rally's versterkt met kevlar. Geen kevlar dat .44 Magnum stopt, maar toch.