Nostalgie! Petter Solberg's rally-winnende Impreza WRC te koop

De legendarische Subie vond zelfs zijn weg naar ene C. McRae..

Nostalgie! Petter Solberg's rally-winnende Impreza WRC te koop

Er zijn maar weinig auto's die in een oogopslag te herkennen zijn. Deze Subaru Impreza S10 WRC uit 2004 valt zeker in die categorie. De iconische blauw/groen-gele livery, gouden wielen en de geribde achtervleugel zijn gewoonweg niet te missen. Het exemplaar dat bij Silverstone Auctions aangeboden wordt is bovendien extra speciaal: het is de precieze auto waarmee Petter Solberg de Rally van Japan won.

Solberg

Chassis PRO-WRC 04008 werd voor het eerst gebruikt bij de Rally van Turkije, waar Solberg en navigator Phil Mills naar een derde plek reden. Na drie uitvallers in Argentinië, Finland en Duitsland pakte het team met de auto een dominante overwinning in hun thuisrally. Solberg en Mills wonnen elf stages en trokken een gat van meer dan een minuut naar Sebastien Loeb en Daniel Elena. Na de zege in Japan werd de Subaru opnieuw opgebouwd voor de Rally van Australië, waar hij helaas wederom niet aan de finish kwam.

McRae

Na zijn actieve WRC-carriere mocht de Impreza plaats bieden aan nog een grootheid in de rallysport. Bij het Prodrive-hoofdkwartier in Banbury, Engeland werd de rallywagen een tweede keer gereviseerd voor niemand minder dan Colin McRae. De Schotse legende leende de Subaru voor de Bettega Memorial Rally Sprint op het circuit van Monza.

Volle restauratie

Prodrive verkocht de auto aan het einde van het seizoen van 2004, waarna de Impreza met verschillende eigenaren zijn ronde deed langs verschillende nationale rally-kampioenschappen. In 2019 werd de Prodrive Legends Department gevraagd om de authenticiteit van de auto te controleren door de huidige eigenaar.

Na aankoop werd de Subaru meteen naar de Legends Department gestuurd voor een volledige restauratie. Dankzij precieze documentatie kon Prodrive de auto herstellen naar de exacte specificaties van Rally Japan 2004. Dat ging ver: zelfs de positie van de pedalen en de locatie van de waterfles zijn precies hetzelfde.

Geen roffel

De Impreza S10 WRC is gebouwd naar het WRC-reglement dat tussen 1997 en 2010 van kracht was. Dat betekent een tweeliter viercilinder turbomotor, een sequentiële zesbak, intelligente vierwielaandrijving en een minimumgewicht van 1230 kilo.

Het vermogen is volgens de regels beperkt tot 300 pk, maar het koppel van 589 Nm compenseert daar ruimschoots voor. Erger is het ontbreken van de karakteristiek Subaru boxer-roffel: de WRC-auto heeft namelijk een uitlaatsysteem met gelijke lengtes.

De motor lijkt wel iets uit een scifi-film.

Dure historie

Door zijn link naar twee populaire wereldkampioenen en zijn status als de enige Subaru die zijn thuisrally won is er eigenlijk geen prijs op de S10 WRC te plakken. Dat doet Silverstone Auctions dan ook niet. Hier geldt het motto: 'Als je er naar moet vragen, kun je het niet betalen'. Op zaterdag 22 mei gaat de Impreza onder de hamer. Genoeg tijd om een staatslot te kopen dus. De advertentie bekijk je hier.

Cargasm
  • Silverstone Auctions
  • Silverstone Auctions