Perez is toekomst in F1 weer niet zeker na dramatisch weekend in Mexico

Na weer een erg slecht weekend moet Sergio Perez opnieuw vrezen voor zijn toekomst in de Formule 1. De teamgenoot van Verstappen ligt weer onder vuur. 

Sergio Perez en Christian Horner van Red Bull

Het had een mooie race moeten zijn voor Sergio Perez. De Mexicaan kan altijd op de onvoorwaardelijke steun van zijn thuispubliek rekenen, en in Mexico doet hij het ook altijd best prima. In 2021 en 2022 stond hij bijvoorbeeld op het podium. En hoewel zijn seizoen vrij matig gaat, waren een paar van de afgelopen races veelbelovend. Wie weet kon hij in Mexico, voor zijn eigen publiek, een mooi resultaat neerzetten.

Maar niets bleek minder waar. In de kwalificatie moest hij het doen met een achttiende plek, en hoewel hij in de race zelf wat plekken goed wist te maken, zakte hij uiteindelijk toch weer terug naar de laatste plaats. De laatste keer dat Perez op een podium stond, was in de sprintrace in Miami. Het zesde weekend op de kalender. Sinds dat moment heeft de Mexicaan maar 47 punten gehaald. Ter vergelijking: Max Verstappen heeft dat in de afgelopen drie raceweekenden al behaald.

Goed, nou kunnen die problemen niet allemaal aan Perez toegewezen worden. Zijn crashes in Monaco en Baku waren niet zijn eigen schuld, het team had de verkeerde strategie in Silverstone, en ook dit weekend weer valt veel van de schuldvraag bij andere mensen dan Perez te leggen. Maar het feit dat hij nu opnieuw geen punten heeft behaald, zorgt er wel voor dat Red Bull nu derde staat bij de constructeurs, achter McLaren en Ferrari.

Kritiek vanuit de Red Bull-leiding

Dat is iets wat vervelende vragen oproept, zo erkent Red Bull-teambaas Christian Horner tegen de verzamelde media in de paddock. “Checo heeft een afschuwelijk weekend gehad, niets ging zoals het moest. Hij weet ook dat de Formule 1 op resultaten gebaseerd is, en het is onvermijdelijk dat de spotlight op jou gericht wordt als je niet presteert. Als iemand ondermaats presteert, wie het ook is, dan levert dat kritiek op. Als team hebben we gewoon twee auto’s nodig die in de punten rijden. Zo werkt F1 nou eenmaal.”

“We werken zo hard mogelijk met hem samen”, vervolgt Horner. “We doen ons best hem te ondersteunen. Volgens mij hebben we alles gedaan in dat opzicht, en dat blijven we ook volgende week in Brazilië doen. Maar er komt een punt waar je moet erkennen dat er niets meer te doen is. Op een bepaald moment moet je de lastige keuzes gaan maken. We staan nu derde bij de constructeurs. Ons streven is om weer te winnen, maar dat gaat ontzettend lastig worden.”

De auto van Perez, met het gat in de sidepod onder de O van Oracle. (Bron: NL Beeld / Pro Shots)

Perez krijgt steun van Marko

Verrassend genoeg is het dit keer adviseur Helmut Marko die een wat gematigdere kijk op de situatie heeft. Perez raakte in een vroege fase van de race slaags met de gloednieuwe RB-coureur Liam Lawson, wat resulteerde in een gat in de sidepod van Perez. Volgens Marko is dat de voornaamste reden dat Perez het zo slecht deed in zijn thuisrace.

“We zijn zusterteams”, vertelt Marko aan Sky Deutschland. “Lawson zou niet zo hard moeten verdedigen. Hij ging er veel te stevig in. Je kan het eigenlijk niet eens hebben over de prestaties van Perez, want hij had schade aan zijn auto. De auto zelf was ook afschuwelijk. Checo had te veel schade na zijn botsing met Lawson, dus die auto was verre van competitief.”

“Het was een fout die niet had mogen gebeuren,” vervolgt Marko. “Maar zijn start was geweldig. Het is irritant dat hij daar een straf voor kreeg, en dan die onnodige botsing, waarin ik Lawson als de schuldige zie. Deze race had hij gewoon heel erg veel pech. Met die schade kun je hem hier niet op afrekenen. Dus we gaan wel zien wat er in de laatste vier races gebeurt.”