Voorbeschouwing Austin: Gaan de updates het gewenste effect hebben?

Na drie weken pauze is de Formule 1 weer terug met de Grand Prix van de Verenigde Staten. In Austin gaat de strijd tussen Max Verstappen en Lando Norris weer volop verder.

Het circuit of the americas in Austin

De stand van zaken in de Formule 1

Lando Norris gaat de Grand Prix dit weekend in met een steeds krapper wordend tijdspad. De race in Austin biedt hem weliswaar twee kansen om punten bij Max Verstappen weg te halen, want er is ook een sprintrace. Maar dat gat van 52 punten is nog steeds erg groot. De Brit zal moed kunnen putten uit het feit dat McLaren Red Bull inmiddels voorbij is bij de constructeurs, en dat hij de afgelopen paar races consequent meer punten heeft behaald dan Verstappen.

Maar de verhoudingen zullen nu heel wat anders liggen dan vorige keer in Singapore. McLaren zal nog steeds in de voorhoede meedoen, zoals dit jaar bij elke race. Maar Red Bull zou het hier beter moeten doen dan op de stratencircuits die we recentelijk hebben gezien. Mercedes loopt ook altijd erg goed op COTA, dus zij kunnen zomaar ineens een doorn in het oog worden van de titelrivalen.

Daar komt ook bij dat Red Bull niet meer zo stuurloos is als bijvoorbeeld in Zandvoort, België en Hongarije. Naar eigen zeggen heeft Red Bull rond de race in Monza ontdekt wat het probleem was. Daarom reed Sergio Perez ook zo’n goede race in Baku (tot die crash aan het einde) en kon Verstappen een overtuigende tweede plek behalen in Singapore. Op basis van die informatie is er nu gewerkt aan een grote nieuwe upgrade die in Austin op de auto zit. Het zou dus erg goed kunnen dat Red Bull de problemen weer te boven is en zoals vanouds weer mee zal doen voor de winst dit weekend. Of de rel rondom het illegale 'bib'-systeem een rol gaat spelen in de prestaties van de auto zullen we nog moeten afwachten.

Ver, ver buiten de titelstrijd mogen we Liam Lawson weer terug verwelkomen in de Formule 1. De Nieuw-Zeelander begint aan de eerste van zes races die hij heeft om te bewijzen dat hij het ook volgend jaar nog verdient om in de sport te blijven. Winst of een podium zal er niet in zitten, en zelfs het behalen van punten is misschien wat optimistisch. Maar de opdracht is duidelijk: doe het beter dan je teamgenoot Yuki Tsunoda.

Weersverwachting

Aangezien de race in Texas gehouden wordt, is de weersverwachting geen hele grote verrassing. Het lijkt er sterk op dat het vooral warm en zonnig wordt. Op z'n koudst wordt het tijdens de sessies 18 graden volgens de huidige weersverwachting. De hoogste temperatuur wordt tijdens de sprintkwalificatie verwacht, waar het wel op kan lopen tot 29 graden Celsius. Hoewel de Formule 1 de kans op regen niet helemaal af kan wijzen, lijkt het erg onwaarschijnlijk dat de baan nat wordt.

Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is de wind. Er wordt wind van ongeveer 40 kilometer per uur verwacht. Dat is aanzienlijk minder dan in Zandvoort dit jaar, maar wel onhandig snel voor de Formule 1. Zeker aangezien het Circuit of the America's een heuvel heeft waar de wind heel wat meer invloed kan hebben. Vorig jaar gaf Ferrari bizar genoeg nog de wind de schuld van de diskwalificatie van Charles Leclerc.

Bandenstrategie

Voorafgaand aan de race is het circuit in Austin opnieuw geasfalteerd. Volgens bandenleverancier Pirelli moet dit veel van de problemen met het circuit oplossen, waaronder de hoge slijtage en het aantal hobbels. Desondanks is het altijd een risico om op nieuw asfalt te racen, zeker in een sprintweekend. Pirelli durft dan ook niet heel stellig te zijn als het op de strategie aankomt. In het verleden was een tweestopper altijd verstandig, maar daar zijn nu twijfels over.

Toch ziet Pirelli weinig heil in een één-stop-strategie. Daarvoor moet volgens de bandenleverancier dusdanig voorzichtig worden gereden, dat het eigenlijk nooit te doen was. Sleutelwoord: was. De wijzigingen aan de baan kunnen dit toch ineens een goede strategie maken. De training op vrijdag en de sprintrace op zaterdag moeten uitwijzen wat handig is.

De circuit-analyse van Pirelli. (Bron: Pirelli)

De race

COTA is een van de populairste circuits op de kalender. De twintig bochten hebben bijna allemaal een ander karakter, en vooral de reeks slingerbochten van 5 tot en met 9 zijn erg leuk voor de coureurs.

Verstappen heeft historisch gezien een aantal goede races gehad in Austin. Nog los van de afgelopen drie edities, die hij won, was hij ook altijd sterk toen zijn auto niet oppermachtig was. Mercedes kan echter met hetzelfde pronken. In de jaren dat de auto onverslaanbaar was won Mercedes vrijwel elke editie in Austin, maar ook in 2022 en 2023 kon het Duitse team goed meekomen.

Speciale vermelding gaat toch uit naar Lewis Hamilton in 2023. Ware het niet voor zijn diskwalificatie, dan was hij slechts anderhalve seconde achter Verstappen geëindigd. In een jaar waarin Red Bull op een na elke race won, was dat een hele prestatie.