In de loop van donderdag kwam het bericht naar buiten dat een van de teams een illegaal systeem zou gebruiken in de auto. De FIA wilde nog niet zeggen om welk team het ging, maar aan het einde van de dag gaf Red Bull zelf toe dat zij de schuldige waren.
De FIA was in eerste instantie heel stellig: dit is streng verboden. Toch lijkt het er sterk op dat Red Bull geen straf gaat krijgen voor dit systeem. Waarom is dat?
Hoe werkt dit systeem?
Even ter opfrissing: door dit systeem zou Red Bull de bodemplaat van de auto aan kunnen passen. De hoogte van de vloer is cruciaal voor de aerodynamische efficiëntie van de auto. Het liefst heb je dus dat de vloer zowel in de kwalificatie als in de race op precies de juiste hoogte zit. Maar omdat er in de kwalificatie met minimale benzine wordt gereden en in de race met een volle tank, ligt de auto dus in de race wat lager.
Idealiter pas je dus als team de hoogte van de vloer dus aan na de kwalificatie, maar dat mag niet volgens de regels van parc fermé. En dat is dus waar dit systeem van Red Bull in werking zou treden. Volgens de aanklacht kan het systeem gebruikt worden om tussen de kwalificatie en de race de rijhoogte van de auto aan te passen. Dat zou kunnen worden geactiveerd door de coureur in de cockpit en dan door een enkele monteur aangepast kunnen worden.
Red Bull zelf heeft toegegeven dat het systeem er inderdaad is, maar dat het niet voor dit doeleinde is gebruikt. De andere teams hebben daar hun twijfels over. Lewis Hamilton verdedigt weliswaar de actie van Red Bull, maar wijst wel naar dat onderdeel als een reden voor de successen van het team. Oscar Piastri zei: “dit is niet meer de grenzen van de regels opzoeken, dit is overduidelijk de regels breken”.
Gaat Red Bull hier straf voor krijgen?
Het korte antwoord is: nee. Het iets langere antwoord is: zeer waarschijnlijk niet.
De bewoording van Red Bull in hun schuldbekentenis is cruciaal. “Ja, dit systeem bestaat inderdaad. Maar het is onmogelijk te gebruiken als de auto eenmaal in elkaar zit.” Zoals eerder gezegd, zet de rest van de paddock daar wat vraagtekens bij. Het is ook een opmerkelijk verhaal: Red Bull zou dus tijd, geld en middelen investeren in het ontwikkelen van een systeem dat een concreet voordeel geeft, maar daar vervolgens geen gebruik van maken? Wij snappen wel dat de andere teams daar aan twijfelen.
Maar uiteindelijk gaat het om wat de FIA vindt. En, misschien nog wel belangrijker: wat de FIA kan bewijzen. Bij de eerste berichtgeving gaf de FIA al aan dat er nog geen concreet bewijs was dat een team dit systeem gebruikte om een voordeel te behalen. Het lijkt er sterk op dat het daar ook bij blijft. Red Bull heeft toegegeven dit systeem te hebben, maar het team beweert geen gebruik te maken van die specifieke functie. De FIA kan niet bewijzen dat het anders is.
Het komt sterk overeen met wat McLaren eerder in het jaar had, met de mini-DRS. De FIA stelde dat het niet specifiek verboden was, maar wel in strijd met de gedachte van de regels. Daar kreeg McLaren toen ook geen straf voor, ze hoefden alleen maar te beloven dat systeem niet meer te gebruiken. Red Bull lijkt nu dezelfde behandeling te krijgen.