Volkswagen gooit met modder naar Subaru: niet milieuvriendelijk genoeg

Volkswagen USA is weer bezig. Dit keer probeert de PR-afdeling Subaru neer te halen in een ID.4 reclame.

Volkswagen gooit met modder naar Subaru: niet milieuvriendelijk genoeg

In de categorie pot verwijt de ketel zien we een flauwe commercial voor de Volkswagen ID.4. Zoals we weten is VW druk bezig om van de elektrische crossover een succes te maken op de Amerikaanse markt.

Om dit te bewerkstelligen heeft de marketingafdeling blijkbaar een vrijbrief gekregen. Dat merkten we bijvoorbeeld al een het jammerlijke gefaalde 'Voltswagen'-grapje. Volkswagen of America gaat doodleuk door met een reclamespotje waarin geprobeerd wordt Subaru neer te halen.

Subaru

In Europa is Subaru zo goed als verdwenen door de steeds strenger wordende emissie-eisen en gemiddelde verbruikscijfers. De auto's zijn door CO2-taksen simpelweg uit de markt geprijsd.

Aan de andere kant van de grote plas heeft het Japanse merk echter nog steeds een relatief 'groen' imago. Subaru's worden veelal bestuurd door geitenwollensokken-types die zeggen het beste met de planeet voor te hebben. Daar stoorde iemand bij de marketingafdeling van VW zich kennelijk aan.

Hypocriet

In de commercial zien we een gezin door een bosrijk gebied rijden in hun ID.4. Net als de moeder opmerkt dat ze de natuur beter kan horen in de fluisterstille EV komt er to haar ongenoegen een modderige Subaru Outback langs.

Het merk en type wordt duidelijk in beeld gebracht en de kont van de auto is versierd met hippie-stickers. Zo wil VW de Amerikanen blijkbaar laten denken dat Subaru-rijders een beetje hypocriet zijn.

Ironisch

Die boodschap komt natuurlijk niet helemaal aan als je even twee seconden neemt om te bedenken wie het zegt. Ja, Subaru is laat met het bouwen van EV's, maar Volkswagen is zeker niet de eerste. Daarbij heeft het merk - zeker in Amerika - niet het beste verleden wanneer we het hebben over milieuvriendelijkheid.

Hoeveel VW ook investeert in het ID-label en elektrische mobiliteit, Dieselgate zal niet snel uit collectieve geheugen van de Amerikaanse autokoper verdwijnen. De anti-marketing van de laatste tijd helpt daar al helemaal niet bij. Bekijk de volledige spot hieronder.

https://d2e92qkt2pesy0.cloudfront.net/autobahn/media/2021/04/07/asset-4171083-1617792634380787.mp4

Elektrisch
  • Volkswagen USA