Roundup: dit kunnen we de komende jaren van Volkswagen ID. verwachten

Morgen - op 8 mei 2019 - start de voorverkoop van de Volkswagen ID. 3, de eerste elektrische auto die VW onder het ID-label produceert. In onderstaand verhaal gaan we dieper in op de toekomst van Volkswagen ID.

We beginnen met de auto die het spits zal afbijten, de ID.3, die voorheen ook wel ID. Neo werd genoemd. Het is een compacte vijfdeurs hatchback, die bijna drie jaar geleden - op de Autosalon van Parijs in 2016 - als ID. Concept werd getoond. Op bovenstaande beelden zien we een gecamoufleerd model, dat lekte uit een video die eigenlijk morgen pas live had moeten gaan.

Volgens Volkswagen zal de auto niet meer kosten dan een vergelijkbare VW Golf diesel. Hiermee doelen de Duitsers echter waarschijnlijk op de instapversie, die vermoedelijk later verschijnt. Want net zoals conventionele auto's in verschillende varianten verkrijgbaar zijn, zal ook de ID. 3 met verschillende accupakketten uitgerust worden. De sterkste hiervan heeft 62 kWh aan opslagcapaciteit, de voordeligere variant moet het volgens de geruchtenmolen met 48 kWh stellen. Instappen zou vanaf iets onder de 30 duizend euro kunnen, wat redelijk overeenkomt met eerdere uitspraken van Volkswagen, waarin gesteld werd dat de Model 3 onderboden gaat worden. 

Op zijn website heeft Volkswagen Nederland een grote klok neergezet, die aftelt tot morgenmiddag 13:00 uur. Vanaf dan mag u uw centjes naar VW brengen om ongezien en zonder erin te rijden een elektrische auto aan te schaffen. De ID. 3 heeft ongeveer de afmetingen van een Golf 7, maar de binnenruimte die eerder vergelijkbaar is met een Passat. De wielbasis van het concept is met 2,83 meter dan ook groter dan die van een Passat.

Dat Volkswagen ervoor kiest om af te trappen met een compacte hatchback is bijzonder. Gezien de hoge kosten die de productie van elektrische auto's met zich meebrengt, zou je verwachten dat Volkswagen eerst voor iets groots en duurs gaat, om vervolgens steeds een stapje kleiner (en goedkoper) te gaan. Maar het merk heet niet voor niets 'Volks'wagen, en dus lijkt het een bewuste strategie om er gewoon meteen een heel courant model in te zetten als binnenkomer. Analisten voorspellen overigens dat Volkswagens agressieve elektrische strategie ertoe leidt dat in de beginjaren nauwelijks winst wordt gedraaid. Zelfs verliezen van 3.000 euro per model worden genoemd, maar dit bedrag valt en staat bij het aantal opties en extra uitrusting die klanten bestellen. We zien ook al bij de Tesla Model 3 dat de gemiddelde verkoopprijs toch een stuk hoger ligt dan de vanafprijs. 

Er komt een speciaal introductiemodel, de ID. 3 1st. Of je het nou Founders Edition, Edition 1, of iets anders noemt: het komt op hetzelfde neer. Het is een trucje dat elke automaker toepast, waarbij een compleet volgehangen en gelimiteerd model de first movers blij maakt. We lopen overigens ver op de muziek vooruit, want de ID. 3 wordt waarschijnlijk pas op de IAA in Frankfurt onthuld, en die begint pas over vier maanden. De productie van de allereerste ID-modellen staat voor november 2019 gepland.

De productieversie van de ID Crozz, een elektrische SUV, verwachten we in 2020 (dit zegt VW ook letterlijk: "The production version of the I.D. CROZZ is to be launched in 2020"). Het jaar erop, in 2021, moet er een coupéversie van de SUV verschijnen. De modellen debuteerden als concept op de Autosalon van Shanghai (april 2017) en de IAA in Frankfurt (september 2017).

Over de naam van de auto's is nog onduidelijkheid. In Duitse media is de suggestie verschenen dat alle sedans/hatchbacks/stationwagens van het label ID. 1 t/m ID. 9 gaan heten (dus als de ID. 3 een 'Golf' is, dan zullen de ID. 1 en de ID. 2 van het formaat up! en Polo zijn), terwijl de SUV's 'ID. nX' gaan heten (waarbij 'n' een nummer is)

De ID. Buzz is een moderne interpretatie van de Bulli, Volkswagens klassieke (hippie-)busje. Deze krijgt in productietrim waarschijnlijk de vorm van een moderne nieuwe Transporter bomvol retro-invloeden. Het concept heeft een accupakket van 111 kWh in de vloer, in 2022 moet de auto op de markt komen.

Volgens Volkswagens 'Roadmap E' moeten er in 2025 maar liefst vijftig verschillende elektrische modellen binnen het concern zijn. Wat kernmerk Volkswagen na de eerste drie ID-modellen vanaf 2022 doet, is nog niet duidelijk, maar het ligt voor de hand dat de productie over een paar jaar pas echt flink op gang komt. De stijging zal wellicht niet exponentieel zijn, lineair wordt 'ie ook niet.

Er ligt nog een aantal ID-concepts die we niet behandeld hebben, dit zijn:

  • Volkswagen ID. Vizzion (maart 2018): een elektrische 'Phaeton' met 111 kWh-accupakket. Als streefdatum wordt 2022 genoemd.
  • Volkswagen Roomzz (april 2019): een full-size zevenzits SUV, die in 2021 op de Chinese markt moet komen.
  • Volkswagen ID. Buggy (maart 2019) en ID. R: dit zijn respectievelijk een stukje Spielerei, die het welllicht tot productiemodel schopt, maar zeker geen core business is voor VW, en een volbloed racer en elektrische imagomaker voor Volkswagen. De ID. R heeft al het Pikes Peak-record in handen, en begint binnenkort aan het slopen van het elektrische record op de Nürburgring Nordschleife.