Autobahn avontuur: de Opel Monza vat vlam

Gisteravond werd het een beetje heet onder de voeten voor ondergetekende. Mijn klassieke Opel Monza vond het gisteravond te koud en besloot zichzelf even flink op te warmen.

Autobahn avontuur: de Opel Monza vat vlam

's Avonds even naar de supermarkt, we doen het allemaal. Meestal staat ons brein grotendeels op pauze bij dit soort saaie bezigheden, maar voor mij werd het gisteravond best spannend. Nadat ik mijn '78 Opel Monza volgeladen had met wat lege kratten en een grote boodschappentas vertrok ik richting de plaatselijke Albert Heijn.

De Monza in betere tijden

Backfire

Ik was nog maar net de straat uit toen de dikke drieliter zesinlijn ineens uitviel. Geen probleem, dat is normaal voor een LPG-auto bij deze barre temperaturen. Gewoon even opnieuw aanjagen. Maar het herstarten ging toch niet zo soepel als anders. De auto sloeg netjes aan, maar maakte moeilijk toeren, en sloeg vervolgens weer af. Onder de motorkap was op het eerste gezicht niet veel te zien.

Aangezien de auto midden op een kruispunt op een plak ijs stond, leek het me handig om de Opel op de koppeling langzaam een parkeervak in te loodsen. Halverwege begon er echter donkere rook uit de ventilatieroosters in de motorkap te komen. Oh sh*t. Dit ding staat in de fik.

LPG-lek

Toen ik de motorkap open deed werd ik begroet door een flinke vlam die uit het luchtfilter leek te komen. Inmiddels had de bekleding van de motorkap ook vlam gevat. Met behulp van toegesnelde buurtbewoners, een brandblusser die ver over datum was een een paar handen vol sneeuw kon ik het vuur enigszins terugdringen. Het waakvlammetje uit die inlaat bleef echter vrolijk door spuwen. Er lekte duidelijk LPG.

De brandweer was gelukkig snel ter plaatse.

Operatie geslaagd, patient..?

Gelukkig was de brandweer niet ver weg. Na een kort gevecht met de vergrendeling van de motorkap hadden de brandweerlieden het vuur vrijwel meteen uit. Het gevaar was geweken, maar was de Monza ook gered? En wat was nou de oorzaak?

De schade

In de felle Groningse zon kon uiteindelijk de schade opgenomen worden: verschillende gesmolten slangen, deels weggebrande motorkapbekleding, een overleden gasklep positie sensor, losgebrand luchtfilter en een door de hitte verbogen veer op de gaskabel. Prima te fiksen dus.

De oorzaak

Bij het opnemen van de schade kwam ik de waarschijnlijk dader al snel tegen: een losgeschoten retourleiding van het brandstofsysteem. Die had ik in het donker de avond ervoor helaas over het hoofd gezien. De leiding was aangesloten op de inlaat naast het luchtfilter, waar de auto dus LPG uit begon te lekken.

De losgeschoten slang die de brand veroorzaakte.

Hoe verder?

Omdat de schade gelukkig beperkt is gebleven wordt de Monza met een beetje pijn en moeite gewoon weer in ere hersteld. Er zijn immers nog maar 98 van deze wagens op Nederlands kenteken, dus de auto is het zeker waard. Met een beetje geluk is de oude Opel zo weer op de weg.

Column
  • ProNews