De beste boodschappenauto aller tijden kan van jou zijn

Jazeker, deze 962 Le Mans racer staat gewoon op kenteken.

De beste boodschappenauto aller tijden kan van jou zijn

De Porsche 962 is een legende in de racerij. Tussen 1985 en 1991 pakte het dominante model talloze overwinningen, inclusief twee op Le Mans. Maar waar de meeste 962's zich bewezen op het circuit, heeft het chassis dat te koop staat zijn roem vergaard op de parkeerplaats van een Japanse supermarkt.

Schuppan

Het gaat hier namelijk niet om een Porsche, maar om een Schuppan. De naam komt van Australische ex-Porsche fabriekscoureur Vern Schuppan., die in 1991 besloot zijn oude dienstwagen om te bouwen voor straatgebruik. Met ondersteuning van Porsche creëerde Schuppan twee prototypes op basis van echte Porsches.

962CR

Met de opgedane kennis van de prototypes creëerde hij zijn eigen variant: de Schuppan 962CR. Helaas droogde het geld van zijn Japanse investeerders en klanten plotseling op door een enorme economische crisis in dat land. Uiteindelijk werden er daardoor slechts zes Schuppans gebouwd. De recordbrekende prijs van $1.5 miljoen hielp natuurlijk ook niet mee.

De 962CR had een speciale body.

962LM

Het exemplaar dat nu te koop staat is een de twee vroege prototypes. Hierdoor is de auto identiek aan de Porsche Le Mans wagens. De enige echte aanpassingen zijn een herziene afstelling van de ophanging en andere wielen en banden. De 3,2 liter twin turbo zescilinder boxer levert tot 780 pk, afhankelijk van het boost-niveau. Schakelen gaat via een vijfbak met de pook aan de rechterkant.

Het stuur zit rechts, maar de pook ook.

Supermarkt

De auto werd in 1992 afgeleverd bij de eerste eigenaar in Japan. De tweede eigenaar gaf de auto een witte kleur, waarna de derde eigenaar in 2006 het plaatje compleet maakte door de iconische Rothmans-livery toe te voegen. In die kleuren werd de auto wereldberoemd na een video van YouTuber Luke Huxham, waarin de toenmalig eigenaar een droog bezoekje doet aan een lokale supermarkt.

Thierry Boutsen

Dertig jaar na dato heeft de Schuppan 962LM zijn weg gevonden naar de inventaris van Boutsen Classic Cars, de zaak van Belgische ex-F1 coureur Thierry Boutsen in Monaco. Zoals je mag verwachten wordt er geen prijs genoemd voor de unieke road racer. Als je dat moet vragen heb je het waarschijnlijk toch niet. Maar we kunnen altijd blijven dromen.

Cargasm
  • Hiroki Kozuka via Boutsen Classic Cars