'Nieuwe GT-R wordt super-hybride met retro-styling' 

De geruchtenmolen rond Nissan's supersporter heeft weer een zwaai gekregen. Volgens Nissan CEO Makoto Uchida krijgen we dan toch echt een geeelktrificeerde R36 GT-R.

'Nieuwe GT-R wordt super-hybride met retro-styling' 

De soap rond de de langverwachte opvolger van de R35 GT-R begint inmiddels GTA 6-achtige vormen aan te nemen. Alleen al in de afgelopen paar maanden hebben we bericht na bericht mogen tikken over de toekomst van Japan's snelste supersporter.

Na speculatie over een hybride R36, een uitgebreide 48-volt facelift van de R35 en zelfs een productiestop hebben we nu eindelijk bevestiging vanuit de bron. Bijna twee maanden nadat Nissan Australia per ongeluk de komst van de R36 bevestigde heeft Nissan CEO Makoto Uchida eindelijk toegegeven dat het model na 14 jaar R35 toch echt in de maak is.

Elektrificatie

Tegenover Autocar lichtte Uchida een tipje van de sluier over de toekomst van de GT-R. Het Nissan-opperhoofd gaf toe dat er aan de auto gewerkt wordt, maar durfde nog steeds niet te zeggen welke aandrijflijn er precies gebruikt zal worden. Elektrificatie staat in ieder geval hoog in het vaandel bij het realiseren van het project:

"We kijken naar hoe we het kunnen doen met elektrificatie. [De GT-R] is een heel professionele sportwagen zonder compromissen. De Z is voor iemand als ik die van sportwagens geniet. De GT-R is een professionele machine en we moeten er aan werken voor de toekomst."

Moderne V6-hybride

Vanaf het begin van de productie in 2007 wordt de GT-R aangedreven door de indrukwekkende VR38DETT 3,8 liter twin turbo V6. Gezien de leeftijd van de motor en de steeds strenger wordende emissie en geluidseisen is het onwaarschijnlijk dat het blok behouden zal blijven voor de R36.

Een overstap naar de modernere VR30DDTT - bekend uit de Infiniti-modellen en de nieuwe Z - ligt voor de hand. Met hybride assistentie zou de aandrijflijn eenvoudig op hetzelfde niveau kunnen komen als de klassieke V6. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de GT-R badge in verband gebracht wordt met een V6-hybridesysteem, al zal Nissan de desastreuze GT-R LM Nismo LMP1 uit 2015 liever vergeten.

De exotische GT-R LM Nismo gebruikte ook een drieliter twin turbo V6 met hybride ondesteuning.

Retro-baksteen

De R36 GT-R zal waarschijnlijk meer gaan lenen van de nieuwe Z dan alleen de motor. Net als de klassieke achterwielaangedreven sportwagen krijgt de GT-R namelijk waarschijnlijk een retro-sausje mee. Waar de Z duidelijk refereert aan de 240Z en 300ZX zal de GT-R teruggrijpen naar elementen van de R32 en R34-generatie. Wellicht zal er zelfs rekening gehouden worden met de oude Hakosuka en Kenmeri modellen uit de jaren '60 en '70.

Nissan ontwerpchef Alfonso Albaisa hintte al op een dergelijk ontwerp in 2018: "[De GT-r] geeft niets om wat elke andere supercar op de wereld aan het doen is. Hij zegt simpelweg 'Ik ben een GT-R, ik ben een baksteen, pak me dan.' Het is 's werelds snelste baksteen, eigenlijk. En wanneer ik schetsen voor de nieuwe auto bekijk, zeg ik dat veel: 'Minder vleugel, meer baksteen.'

De GT-R begon zijn leven in 1969 als een vierkante sedan.

Geen Europese editie

Ongeacht de aandrijflijn en de precieze basis van de R36 zullen we er in Europa weinig van mee gaan krijgen. De steeds strenger wordende emissie eisen en een slinkende markt voor sportwagens op het oude continent heeft al voorkomen dat de Z hier voet aan wal zal zetten.

Hetzelfde zal naar alle waarschijnlijkheid gaan gelden voor de GT-R, met of zonder elektromotoren. Alleen vrijere markten zoals Amerika, China, Rusland en Japan zullen mogen gaan genieten van de razendsnelle baksteen.

Nieuws
  • Nissan