Nissan GT-R wordt binnenkort verboden in Europa

Na vijftien jaar valt binnenkort toch echt het doek voor de befaamde R35. De supercar wordt over een paar maanden verboden door de EU.

Nissan GT-R wordt binnenkort verboden in Europa

In 2007 was het een ware revolutie: de Nissan GT-R. Het eerste model in de reeks zonder Skyline-badge was meteen ook de eerste echte supercar van Nissan. Met bijzondere geavanceerde techniek en de beresterke VR38DETT V6 schokte het model de wereld. Geen enkele auto in die prijsklasse trok zo hard op en wist zoveel grip te genereren. De R35 werd dan ook een hit. Zo'n grote hit dat hij na een aantal facelifts nog altijd in productie is.

EU-regels

De laatste jaren zwellen de geruchten over een mogelijke opvolger steeds verder aan, maar vanuit Japan blijft het vooralsnog angstvallig stil. Nissan moet echter haast gaan maken met de R36, want de dagen voor de huidige GT-R zijn in ieder geval in Europa officieel geteld.

Op 1 juli van dit jaar gaat er namelijk een nieuwe Europese geluidsnorm in. De limiet op het geluid dat een auto produceert terwijl hij langsrijdt wordt daarmee met 3 decibel naar beneden bijgesteld.

Godzilla verbannen

Zoals je misschien al hebt geraden voldoet de GT-R niet aan de komende geluidsnorm. Er zouden dus significante aanpassingen gedaan moeten worden om het model in Europa in leven te houden.

Nissan is echter niet bereid om die investeringen te doen in een model dat nu toch echt op z'n einde loopt. Vanaf 1 juli zal de GT-R dus niet meer te verkrijgen zijn binnen de grenzen van de EU.

Uiteraard gaat Nissan gewoon verder met de verkoop in ander markten, zoals bijvoorbeeld Amerika, het Midden-Oosten en de thuismarkt. Net zoals de komende Z zal de GT-R voor ons echter onbereikbaar gaan worden.

De vermogende autofans onder ons hebben dus nog maar een paar maanden om een R35 te bemachtigen. Voor de rest van ons is het echter tijd om om alvast afscheid te gaan namen. Vanaf juli wordt de Europese automarkt namelijk net even wat saaier.