Nissan onthult voorbode volledig elektrische R36 GT-R

Na zestien jaar R35 laat Nissan eindelijk een glimp zien van zijn opvolger. Met de Hyper Force laat het merk zien hoe de toekomstige super-EV er in grote lijnen uit komt te zien.

Nissan onthult voorbode volledig elektrische R36 GT-R

De Nissan GT-R kennen we nu al sinds 2007. In die tijd heeft Nissan door middel van vier updates en drie facelifts constant lopen schaven aan het model. In 2021 viel de fabriek even stil, maar na een jaar kwam een opnieuw herziene R35 in Japan en Noord-Amerika weer op de markt.

Het bijzonder lange leven van de GT-R is al geruime tijd voer voor speculatie. Nissan zou het model net zo lang in productie houden tot de wet- en regelgeving dit onmogelijk zal maken. Bovendien wordt hierdoor de tussenstap van een hybridemodel overgeslagen. Een eventuele opvolger zou dus volledig elektrisch moeten zijn.

Hyper Force

Bij de Japan Mobility Show in Yokohama heeft Nissan eindelijk een voorproefje gegeven van de nieuwe GT-R. Onder de cartoonachtige naam HYPER FORCE presenteerde het merk een volledig elektrische hypercar. De bolide heeft een vermogen van zo'n 1000 kilowatt (1.360 pk), dat verdeeld wordt over alle vier wielen via Nissan's e-4ORCE systeem.

De bruut gelijnde body is mede ontwikkelde met motorsportdivisie Nismo. Het lijnenspel lijkt inspiratie te halen uit de iconische Super Silhouette racers uit de jaren '80, en de Super GT machines van Nissan. Uiteraard is de Hyper Force voorzien van geavanceerde actieve aerodynamica. Het cyberpunk-achtige futuristische interieur is mede ontwikkeld met Polyphony Digital, de studio achter de iconische Gran Turismo-games.

Power Rangers-R36

Nissan presenteerde de Hyper Force als het kopstuk van een serie van vijf elektrische concepts voor de Japan Mobility Show. De naam 'GT-R' werd daarbij geen enkele keer genoemd. De daklijn en de dubbele ronde achterlichten van de bolide zeggen echter al genoeg. Dit is gewoon de flink aangedikte Power Rangers-versie van de toekomstige R36.

Uiteraard zal het ontwerp op meerdere punten afgezwakt gaan worden, maar een eerste impressie van de designtaal is er al. Over de looks van de nieuweling kun je veel vinden, maar de grootste vraag blijft onbeantwoord: zal de diehard GT-R fan een volledig elektrische opvolger accepteren? We zullen het over een paar jaar ongetwijfeld gaan zien.