Heiligschennis: Opel trekt Manta door het slijk voor EV

De zoveelste iconische modelnaam wordt te grabbel gegooid: vanaf 2025 krijgen we te maken met een elektrische vierdeurs crossover met een Manta badge.

Heiligschennis: Opel trekt Manta door het slijk voor EV

Elke merknaam heeft zijn waarde: hoe iconischer en herkenbaarder, hoe beter. Wat je verder met de historie van zo'n typeplaatje doet is niet zo belangrijk, als de klant het maar kent. Die binding verkoopt namelijk alles.

Dankzij die denkwijze hebben we auto's als de Ford Mustang Mach E en Puma en de Mitsubishi Eclipse Cross. Modellen die niks te maken hebben met de modellen waar ze hun klinkende naam van geleend hebben. Het volgende slachtoffer is Opel's overbekende Manta.

Voortdurende legende

Als een van de laatste betaalbare achterwielaangedreven coupe's is met name de tweede generatie (1975-1988) legendarisch geworden. Ongeacht de motorisering was de Manta B in de ogen van de bestuurder altijd de snelste auto. Overal. De GT/E en GSi-varianten werden statussymbolen, maar de heilige graal was uiteraard de 400. De gelimiteerde Group B rally homologatiespecial was voor de meeste mensen echter niet te betalen.

De legende van de Manta duurde voort door de stunts van Til Schweiger in de cultfilm Manta Manta en de capriolen van een Kawasaki-groen exemplaar in New Kids. Zelfs in de racerij is het model nooit echt weggegaan: bij de 24 uur van de Nurburgring is de vossenstaart-Manta nog altijd de ster van de show.

Opnieuw uitvinden

Tijdens de 'EV-day' van Frans-Italiaanse overlord Stellantis presenteerde Opel zijn plannen voor de toekomst. De focus lag daarbij uiteraard op de overstap naar een volledig elektrisch modellenaanbod. Het standaard verhaal. Puntje drie op de agenda baart echter een stuk meer zorgen: Opel wil "de Manta opnieuw uitvinden in het midden van het decennium".

Aan de hand van de concepttekeningen kunnen we concluderen dat dit betekent dat er in 2025 een vierdeurs crossover komt met een accupakket en een Manta-badge. De recent gepresenteerde Manta GSe ElektroMOD was dus blijkbaar een waarschuwingsschot.

Green is the new cool

De felgele restomod komt echter niet op de markt. Wel krijgen we een 'groene' Manta E. Want 'Green is the new cool', volgens Opel. Het hergebruiken van de coolste modelnaam van het merk is daarbij vrij logisch.

Of er nog meer slachtoffers zullen vallen is nog niet bekend. Over een vergelijkbare terugkeer van de Monza wordt al een tijdje gespeculeerd, maar er is nog niets concreets naar voren gekomen. Het is dus te hopen dat de Manta voorlopig het enige slachtoffer blijft. Een Lotus Omega E is bijvoorbeeld ook niet meer ondenkbaar.