Opel propt elektro-aandrijving in klassieke Manta

Met de elektrisch Manta GSe ElektroMOD luidt Opel een nieuw tijdperk in voor het Duitse merk.

Opel propt elektro-aandrijving in klassieke Manta

De originele Manta van 1970 wordt vaak ondergesneeuwd door zijn matjes-dragende, Schulten Brau-zuipende jongere broertje. Desondanks is de sportcoupe een van de meest iconische modellen van Opel. De Amerikaanse invloed vanuit toenmalige eigenaar General Motors was daarbij overduidelijk: de Manta was eigenlijk een soort verkleinde Camaro.

Boeren-Ferrari

Je kon de auto in een enorm aantal varianten bestellen, maar het werd pas echt leuk met de GT/E. Een 1.9 liter vierpitter met injectie en maar liefst honderd en vijf pk maakte dat model destijds een echte boeren-Ferrari. Voor mensen met (veel) diepere zakken waren er nog de gelimiteerde Turbomanta en de TE 2800 wegracer met een zescilinder uit de Commodore.

GSe ElektroMOD

Meer dan 50 jaar na dato leek het Opel een goed idee om de Manta een update te geven. In een korte teaser zien we een groengele Manta A met een aangepast front dat afgeleid is van het nieuwe 'Vizor'-familiegezicht van het merk. De geëlektrificeerde Manta krijgt de ingewikkelde aanduiding GSe ElektroMOD mee.

Met GSe verwijst Opel in het persbericht naar het digitale dashboard, een optie die bij Opel voor het eerst te vinden was in de Monza GSE. De Duitse spelling van Elektro is een hoedtik naar de Elektro GT van 1971, een experimentele elektrische variant van Opel's mini-Corvette. De Elektro GT zette destijds meerdere EV-snelheidsrecords neer. MOD staat volgens Opel dan weer voor moderne technologie en de Engelse afkorting voor modificaties. De Manta is immers een restomod.

Onsterfelijkheid

Opel wil met de Manta GSe ElektroMOD niet alleen teruggrijpen naar het verleden maar meteen een statement zetten voor de toekomst. De auto moet aantonen dat schoon, elektrisch rijden toch best leuk en emotioneel kan zijn. Dat is belangrijk, aangezien Opel onder nieuwe eigenaar Stellantis een plan opgesteld heeft om vanaf 2024 een volledig elektrisch aanbod neer te zetten.

Als EV wordt de Manta volgens Opel bovendien onsterfelijk. De auto is niet langer afhankelijk van oude, moeilijk te vinden onderdelen en is immuun geworden voor een eventueel verbod op verbrandingsmotoren. Dankzij de krachtige elektromotoren zal de klassieke Opel ook veel sneller zijn dan het origineel. Daar hebben ze wel een punt. Maar is -ie ook leuker? We zouden er graag achter komen, maar het lijkt erop dat de Manta GSe ElektroMOD een one-off blijft.