Gelekt: de nieuwe elektrische Opel Corsa

Nu we toch bezig zijn met kleine Franse autootjes van PSA: de nieuwe Opel Corsa ligt op straat. Op de lekbeelden zien we meteen de elektrische versie, waarvan we vermoeden dat hij niet veel afwijkt van de e-208.

De nieuwe Corsa is de zesde generatie van het model dat ooit erg succesvol was, en dit weer moet worden. Intern wordt het model aangeduid als Corsa F, en het is weer daadwerkelijk een nieuw product met een onderscheidend uiterlijk ten opzichte van zijn voorganger. De vorige Corsa (E) deed dit niet, wat de tegenvallende verkopen aardig verklaart. Waar andere merken vooruit gingen, bleef Opel stilstaan. Dit hangt uiteraard samen met de stagnatie van het merk Opel onder de vorige eigenaar GM. Het was in die situatie kennelijk het hoogst haalbare om maar een nieuwe badge op een oude auto te plakken, en te zeggen dat het een nieuw model was.

Maar, een positieve noot, door de overname van Opel door het Franse PSA moet het merk weer nieuw elan krijgen. Er wordt onderhuids veel gedeeld met de bestaande Franse producten, doch dit is niet per definitie negatief. De nieuwe Corsa valt zo'n 100 kg af: Opels onder GM werden notoire dikkerdjes, met alle negatieve gevolgen van dien. Denk: grotere uitstoot en dus hogere prijzen in Nederland. De lichtste Corsa wordt 980 kg, dit zit 108 kg onder het gewicht van de huidige slankste Corsa.

Onder de ton zal de elektrische versie uiteraard niet blijven. We hebben alleen plaatjes, maar vermoeden dat de specificaties overeenstemmen met de Peugeot e-208 en DS3 Crossback: 136 pk en 50 kWh aan accupakket dus. Met een lengte van 4,06 meter zet de Opel zich opnieuw tegenover concurrenten als de Renault Clio en Ford Fiesta.

In het interieur komen we veel Astra tegen, een duidelijke keuze van de Fransen om de modellen wat divers te houden, en dus niet alleen maar rebadges van bestaande modellen aan te bieden. Een verstandige keuze, bedrijven als FCA hebben (met Lancia) al eens getoond dat dat desastreus uit kan pakken.

Diverse automedia hebben al gereden met de nieuwe Corsa (de benzineversie), zij publiceerden vandaag hun verhaaltjes met de gecamoufleerde prototypes. Kennelijk is hierbij ook beeldmateriaal van de naakte auto's meegelekt, wat het risico is met dat soort PR-praktijken. In Duitse media lezen we dat je in de Corsa F 3 cm dieper zit, dat het ding (optioneel) is uitgerust met een 8-traps automaat of een handgeschakelde zesbak, en er een 130 pk sterke 1.2 onder de kap komt te liggen. De bulk van de verkopen zal echter een wat lichtere en goedkopere versie behelsen: de 1.2 driecilinder komt er ook als 75 en 100 pk-variant. Dieselen kan met een 1.5 met 100 pk. Wij hopen dat er op termijn ook weer een OPC komt, want dat was me toch een leuk apparaatje...