Renault komt met R5 retro-EV

Renault heeft de eerste aanzet voor het EV-offensief gegeven. Het op de klassieke R5 gebaseerde prototype moet elektrisch rijden bereikbaar gaan maken voor de massa.

Renault komt met R5 retro-EV

Renault zet vol in op elektrisch. Tegen 2025 moeten er zeven nieuwe EV's worden toegevoegd aan het gamma, zodat 45% van de verkopen voor de rekening komt van elektrische auto's. De rest moet opgevuld worden met E-Tech hybrides. De Fransen kijken daarmee duidelijk naar de toekomst, aangezien verbrandingsmotoren de komende tien jaar in Europa langzamerhand verboden zullen worden.

Retro-invloed

Toch wil het merk zijn rijke historie niet zomaar aan de kant schuiven. Daarom wordt als eerste wapenfeit van het elektrische offensief de R5 Prototype gepresenteerd. Het model is van de grond af aan opgebouwd als EV, maar verwijst in het design duidelijk naar de iconische hatchback die 24 jaar lang de dienst uitmaakte bij Renault.

Interessante mix

Het ontwerp van de R5 Prototype is een mix van de originele R5 en de latere Supercinq. Het dak van textiel, dat volgens Renault geïnspireerd is door de meubelindustrie, verwijst naar het optionele vinyl dakje van de eerste generatie.

De koplampen, achterlichten en het silhouet in het algemeen doen echter denken aan tweede generatie. De karakteristieke ventilatieopening in de motorkap is ook meegenomen in het lijnenspel van het prototype, maar doet dienst als afdekkap van de laadpoort. Het oude Renault logo is opgenomen in een lichtbalk op de kont en de harten van de wielen.

Moderne gadgets

De klassieke lijnen worden aangevuld met moderne gadgets. Zo zijn er grote daytime running lights aanwezig en worden de logo's opgelicht. Ook zijn er uitstroomopeningen naast de achterlichten, wellicht een kleine verwijzing naar de beruchte Renault 5 Turbo.

Over het interieur zegt Renault niet veel, maar uit de foto's wordt duidelijk dat er een multifunctioneel display aanwezig is dat ook berichten op de voorruit kan projecteren. Voor als je absoluut je auto niet uit wil om met iemand te praten, ofzoiets.

Geen cijfers

Renault rept geen woord over accupakketten, laadtijden en de actieradius. Wel zeggen ze dat ze hun zowel hun hybride als elektrische technologie de komende tijd sterk zullen gaan verbeteren.

De R5 lijkt zo goed als productierijp en zal waarschijnlijk vrijwel ongewijzigd op de markt komen. Waarschijnlijk met iets minder tech en minder grote wielen. Het model zal gezelschap gaan krijgen van een vergelijkbaar elektrisch retro-mobiel op basis van de klassieke Renault 4.

Nieuws
  • Renault