Renault drijft elektrische auto's met waterstof aan

Het Franse Renault heeft al verschillende elektrische voertuigen in hun leveringsprogramma zitten. Tot nu toe moesten die allemaal aan het stopcontact, maar dingen veranderen snel. Vanaf 2020 krijgen twee bestelbussen van Renault waterstoftanks en een brandstofcel mee in plaats van accu's.

Master Hydrogen

Er zijn verschillende manieren om auto's uitstootloos te krijgen. De methode Elon Musk is een berg duracells in een pakket te duwen en die in de bodem van een auto te leggen. Dat is makkelijk geregeld, want batterijen konden we al maken. Inmiddels hebben we ook al genoeg stopcontacten om de batterijen weer mee op te laden. Nadeel is dat je nogal veel batterijen nodig hebt om zware dingen een stuk te vervoeren (en dat de accupakketten zelf ook nogal zwaar zijn).

Er is gelukkig nog een andere methode: de brandstofcel. In plaats van elektriciteit op te slaan in een accu, slaan je het op als waterstofgas. Dat gas wordt in een brandstofcel door toevoeging van zuurstof omgezet in water en elektriciteit. Handig, want je kunt er meteen mee rijden en het enige bijproduct is water. Bijkomend voordeel is dat je gas makkelijk kunt tanken en dat je daar in vijf tot tien minuten mee klaar bent. 

Renault heeft daarom besloten om sommige elektrische auto's ook met een brandstofcel te gaan leveren. Zo hebben ze twee methodes van uitstootloos rijden in het gamma. De Kangoo Z.E. en de Master Z.E. zijn er vanaf 2020 dus ook als Kangoo Z.E. Hydrogen en Master Z.E. Hydrogen. Ze hebben tot drie keer meer bereik op een tank waterstof als de batterijversies op een keer laden hebben. 

Hoera! Is er dan helemaal geen probleem meer? Jawel, er zijn in Nederland nogal weinig plaatsen waar je waterstof kunt tanken, dus het vergt wel wat planning om met een waterstofauto te kunnen rijden (zie ook onze test van de Toyota Mirai). Daarnaast is het knap lastig om waterstof te maken en op te slaan. Je er treedt vrij veel energieverlies op bij de twee omzettingen die nodig zijn van water en elektriciteit naar waterstof en andersom. De chemische methodes om het gas te verkrijgen zijn vaak ook niet heel erg milieuvriendelijk. Maar goed, als we straks allemaal een berg zonnepanelen ergens hebben liggen, dan hebben we elektriciteit in overvloed, en dan kunnen we eindeloos veel waterstof maken op het moment dat we niet thuis zijn.

Hoe dan ook, leuk dat Renault ook meedoet in de waterstoftrein. Het heeft immers weinig zin om maar op één paard te wedden als je vooraan mee wilt blijven doen in de ontwikkeling. De Kangoo komt al dit jaar in Frankrijk op de markt voor €48.300 exclusief BTW.