'Gratis' waterstof dankzij Belgen

Auto's op waterstof hebben de toekomst, alleen is het brandbare goedje waar ze op rijden nog niet al te makkelijk te maken. Als het aan Belgische wetenschappers ligt, komt daar snel verandering in, want ze halen het gratis uit de lucht.

Het produceren van waterstof kost meer energie dan het oplevert, en dat maakt het niet bepaald handig om continu te produceren. Uit vrij nabije hoek lijkt nu de redding te komen: Belgische wetenschappers hebben een zonnepaneel ontwikkeld waarmee ze gratis en voor niets waterstof kunnen produceren. Het kostte de heren (m/v) tien jaar van hun leven, maar nu werkt het ook echt.

Het principe is even simpel als de werking van het paneel: het ding neemt vocht op uit de lucht en zet dit met behulp van de gewonnen stroom uit het zonnepaneel om in waterstofgas. De energie die in het gas wordt opgeslagen kan vervolgens worden gebruikt voor woningen en auto's. 

Heel efficiënt is het paneel nog niet, slechts 15% van het zonlicht wordt omgezet naar waterstof. Dat resulteert in zo'n 250 liter van het gas per dag. Een gezin kan met twintig panelen het hele huis een jaar voorzien van stroom, maar daarvoor moet ook nog wel ergens ruimte gevonden worden voor een opslagtank. Voor een waterstofauto zijn nog eens twintig panelen extra nodig. 

Wat een paneel moet gaan kosten is helaas nog niet duidelijk, dus voor nu lijkt het erop dat Elon Musk zich met zijn oplossingen nog geen zorgen hoeft te maken. Daarnaast zijn de Belgen de Nederlanders wel te snel af. Het Nederlandse DIFFER werkt aan eenzelfde oplossing