Maaskantje opgelet: Opel Manta 400 op de veiling

Het is helaas geen gifgroene Opel Manta, maar een wrapje kan er zo voor zorgen dat je helemaal New Kids-klaar bent. Deze Manta 400 is misschien wel wat te speciaal om gewoon op te blazen: het is van de 245 homologatiemodellen voor Group B rally's.

We hebben het over een Opel Manta 400, een speciale versie die in de jaren 80 werd gebouwd. Dit exemplaar was ooit eigendoom van Tony Fall, destijds teammanager van het Opel Motorsport Team. De auto werd bedacht om het succes dat Opel had met de Ascona voort te zetten. De Duitsers reden de overwinningen overigens bij elkaar met Walter Röhrl achter het stuur. Het Group B-succes voor de Manta bleef echter uit, doordat Audi aan kwam zetten met de legendarische Quattro. De Manta werd uiteindelijk op een lager niveau alsnog succesvol. 

Dit is echter een straatversie van de rallywagen die slechts werd gebruikt om mee naar rally's toe te rijden. Uiteindelijk liet de tweede eigenaar hem ombouwen tot een rechtsgestuurde wagen. Alle eigenaars deden vrij zuinig met de Manta (dus geen stunts als deze) en in 2005 ging de hele motor door de revisie. Over de motor gesproken, dat is een exemplaar ontwikkeld door Cosworth met 2,4 liter inhoud en vier cilinders met vier kleppen per cilinder. De paardenkrachten gaan via een vijfversnellingsbak naar de vier wielen met vijf spaken. Er zit een origineel (maar wel nieuw) Irmscher uitlaatsysteem onder deze Manta.

De verwachte opbrengst van de auto is £40.000 tot £50.000 (€45.000 tot €56.000). Voor een Mantaatje dus een vrij hoge waarde, maar het is dan ook geen standaardexemplaar. Helaas zit het stuur aan de verkeerde kant.