Deze Dodge Challenger SRT Demon met 194 kilometer is veel te netjes

Een ruige drag race special met minder dan tweehonderd kilometer op de klok. Voer voor speculanten, maar eigenlijk eeuwig zonde.

Deze Dodge Challenger SRT Demon met 194 kilometer is veel te netjes

De Dodge Challenger SRT Hellcat is een auto die eigenlijk helemaal niet meer kan anno 2021. De auto volgt namelijk het klassieke muscle car recept: pak een middelmatig tot slecht chassis, gooi er de grootste motor in die je kunt vinden en plak er wat toffe badges op.

In een tijdperk van downsizing, efficiënte hybrides en dikke accupakketten is het ding een modern fossiel. Toch is de auto nog steeds in productie, al zijn er geruchten dat de accu's niet ver weg zijn. We zetten het horrorbeeld van een elektrische Hellcat even uit ons hoofd en vergapen ons aan deze smakelijke SRT Demon, de ultieme Challenger.

Drag special

De Demon was helemaal niet bedoeld voor straatgebruik. Volgens de traditie uit de jaren '60 was de auto niets meer dan een homologatiespecial voor de dragracerij. Door 3000 exemplaren te bouwen kon Dodge de Demon inschrijven voor de NHRAA Factory Stock-klasse, waar de auto het op zou nemen tegen de Chevrolet COPO Camaro en de Ford Mustang Cobra Jet.

Dat zag je terug op de optielijst: een passagiersstoel was niet standaard en naar een achterbank kon je ook fluiten. Wel kreeg je een setje smalle voorwielen en Nitto drag radial-banden mee. Ondanks de gewichtsbesparing woog de auto nog altijd bijna twee ton (1930 kilo).

Te snel

De mannen en vrouwen van SRT gingen echter een beetje te ver. Met 852 pk (op racebrandstof) uit z'n 6.2 liter HEMI V8 met 2.7 liter supercharger was de Demon namelijk nogal snel. Te snel. Door de kwart mijl tijd van 9.65 seconden werd de brute Challenger namelijk gediskwalificeerd. Voor auto's die onder de tien seconden komen is namelijk een rolkooi nodig. Aangezien deze niet aanwezig was werd de Demon prompt verbannen door de NHRA.

194 kilometer

De Demon die op Doug DeMuro's Cars & Bids aangeboden wordt heeft echter nooit de kans gehad om zich te bewijzen op de dragstrip. Nummer 1136 van de 3000 werd kort na aankoop gestald. Sindsdien is de extreme muscle car van verzameling naar verzameling gegaan.

Het interieur zit zelfs nog steeds in het plastic en dee gele plastic beschermer op de splitter is ook nog aanwezig. In drie jaar tijd is er slechts 121 mijl bijgeteld, zo'n 194 kilometer. Ondanks de extreem lage kilometerstand heeft de auto alsnog een beurtje gehad: bij 183 kilometer is de olie ververst en werd het oliefilter vervangen.

Speculatieobject

Helaas betekent de geschiedenis van de Demon dat de auto waarschijnlijk nooit zal mogen doen waar hij voor gemaakt is. De extreem lage kilometerstand en prachtige staat maken de Dodge een geliefd object voor speculanten. De nieuwe eigenaar zal de Demon gewoon weer in een donker hoekje van een gigantische garage zetten om van de alsmaar stijgende waarde te kunnen profiteren.

Goede smoes

Wat ons betreft is het eeuwig zonde dat de brute Dodge nooit enorme plakken rubber neer zal leggen. Misschien is de enorme kras in het glas van de tellerbak goed genoeg om de Demon af te schrijven als verzamelobject en 'm gewoon lekker op z'n flikker te geven. Wij zouden het wel weten. Laat maar brullen die HEMI!

De flinke kras (links) is een goede smoes om de Demon toch af te trappen.

666

De unieke Demon staat te koop bij Amerikaanse dealer Performance Auto Gallery in Poolesville, Maryland. Op dit moment is het hoogste bod een toepasselijke $114.666. Er is geen minimumbedrag vastgesteld. Heb jij de middelen om deze slapende demoon te redden uit zijn saaie bestaan? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • Cars & Bids, Stellantis