Dodge bouwt auto met 852 pk, laat ’m wheelies trekken

Na een lange en goed uitgekiende teasercampagne heeft Dodge zijn Challenger SRT Demon onthuld. Lichter en krachtiger dan een Hellcat, en met heel veel rechtdoor-potentieel. Heck, het ding kan zelfs wheelies trekken.

Toen Dodge met zijn Hellcat-modellen kwam was dit al een uitsmijter van formaat, de Demon gaat er een tandje overheen. Op standaardbenzine levert deze Challenger niet 717, maar 819 pk (en 972 Nm). Stop er 100 octaan-sap in en het vermogen stijgt tot 852 pk. Op de achterwielen, welteverstaan. Ook weegt de Demon 90 kg minder, simpelweg door alle stoelen behalve die van de bestuurder er uit te slopen. Voor een symbolische $1 extra levert Dodge overigens ook plaats voor inzittenden.

Als gezegd: de Demon is in staat onder acceleratie zijn voorwielen van de grond te tillen. Verwacht geen spectaculaire toestanden zoals bij Vin Diesel in de eerste Fast & Furious of op de dragstrip, de Dodge pakt 89 cm aan 'airtime'. Niet heel veel, maar wel een record voor een productieauto uit stand. We dagen u uit een andere auto af fabriek te kopen die dit kan.

Mocht u het nog niet door hebben, de Demon is vooral een echte rechtdoor-auto. Want dat vinden ze schitterend, die Amerikanen. 0 tot 96 km/u (0-60 mph) gaat in 2,3 seconden, met rollout doet de Demon het in 2,1 tellen. Voor een achterwielaandrijver. Werkelijk bizar. Dit was niet mogelijk zonder de 315 mm brede superkleverige Nitto's eronder en het is genoeg om Elke Productieauto Ooit stof te laten happen in de korte sprint. Ook de Bugatti Chiron  en de Tesla P100D (2,3 seconden en een beetje).

De kwartmijl tot slot gaat in 9,65 seconden, voor wie het wil weten. En kopers van deze auto willen dat. Gisteren braken wilde geruchten uit dat de Demon zelfs tot boven de 1.000 pk kan leveren, maar als dat zo is dan houdt Dodge zijn kaarten voorlopig dicht tegen de borst.