Chevrolet maakt 800 volt Camaro-dragracer

Pak de hooivorken en fakkels maar, want in het land waar je niet meetelt zonder V8 neemt Chevrolet extra stappen richting een groene toekomst. Het gaat het 'Muricaanse dragracen met een 800-volt volelektrische eCOPO Camaro doen. Blasfemie.

Zo snel mogelijk in een rechte lijn rijden, het lijkt een perfecte taak voor de elektromotor. Deze werkt veel efficiënter dan een verbrandingsmotor en kan al zijn koppel direct naar de banden sturen waardoor de auto veel harder optrekt. Maar toch gaat het er niet in bij de liefhebbers van dragracen. Niet heel gek, want het geratel van ongelijk lopende V8's die tot de grens gepusht zijn is een fundamenteel onderdeel van de sport. Als de accubak zijn intrede maakt wordt er misschien wel harder geracet, maar gebeurt dit onder het genot van tsjirpende roodborstjes.

Toch denkt Chevrolet dat ook de Amerikaanse krachtsport gaat veranderen en de batterijbakken gaat omarmen. Daarom hebben ze op SEMA niet alleen de nieuwe COPO Camaro (speciaal voor de dragstrip en met V8) laten zien, maar ook zijn elektrische variant. Ze verschillen qua uiterlijk amper van elkaar, maar onder de motorkap van de eCOPO ligt iets wat we nog bijna nergens gezien hebben: een elektromotor die aangestuwd wordt door een 800-volt accupakket.

Het is dat 800-volt accupakket dat de auto ook interessant maakt. De gemiddelde elektrische auto werkt namelijk nog met 400-volt pakketten, maar volgens Chevy is 800 strikt noodzakelijk. Dankzij het nieuwe pakket kan er beter stroom geleverd worden aan de motor (die overigens 'maar' 710 pk en 814 Nm produceert) en kan de auto vele malen sneller opgeladen worden. Dat laatste is voornamelijk belangrijk omdat de pauzes tussen dragraces nogal kort zijn.

Gelukkig voor de 'Muricans blijft de eCOPO voorlopig alleen als concept bestaan. Er zijn nog geen concrete plannen om hem ook in productie te nemen. Sterker nog, de conceptversie is eigenlijk niet eens professioneel in elkaar gezet. De auto is het resultaat uit een samenwerking tussen studenten, professionals en raceteams die samen wel eens wilden zien wat ze produceren als ze op ontdekking uit gingen.