Ford Mustang Cobra Jet eet Dodge Demons als ontbijt

Ford heeft zojuist het doek van de nieuwe Mustang Cobra Jet getrokken. Zoals je van Amerikanen verwacht is alles bigger and better, alleen het aantal seconden dat hij over een kwart mijl doet is kleiner. En dat is eigenlijk het belangrijkste.

Vijftig jaar geleden kwam Ford met de eerste Cobra Jet op de markt. Het was een auto speciaal gemaakt, of eigenlijk uitgekleed, voor de dragstrip. Het Cobra Jet-idee is vijftig jaar laten nog steeds hetzelfde: zo licht en zo krachtig mogelijk. Het resultaat is een auto met een 5,2 liter V8 met daarop een gigantische drie liter Whipple supercharger. Hiermee moet volgens Ford een kwart mijl in 8,5 seconden afgelegd kunnen worden. Ter vergelijking: een Dodge Demon doet er 9,6 seconden over.

Ford is de belofte nagekomen en heeft de snelste Mustang op de kwart mijl tot nu toe gemaakt, en heeft daarbij niets over het hoofd gezien. Om te beginnen ontbreekt het de bestuurder alle luxe en mag hij of zij zitten op een FIA-goedgekeurd kuipstoeltje en zich veilig voelen door een NHRA-gecertificeerde rolkooi. Echt comfortabel zal de acht seconden durende race ook niet zijn want de auto heeft een starre achteras, 'low drag' schijfremmen en speciaal ontworpen instelbare vering. Oh ja, voor we het vergeten: het aantal pk's. Niet onbelangrijk bij zo'n machine, maar toch weten we het aantal niet aangezien Ford dit niet vertelt. De prestaties van de auto zeggen volgens hen meer dan genoeg. Het vorige model had 550 pk.

De Cobra Jet is bedoeld voor de man of vrouw die het liefst zo hard mogelijk rechtdoor gaat want meer kan de auto eigenlijk niet. En dat hoeft ook niet want hij mag de straat toch niet op. Er worden er maar 68 van gemaakt die $130.000 moeten opleveren. Waarom 68? Dat is een verwijzing naar het vijftig jarig bestaan en het jaar waarin de eerste Cobra Jet verkocht werd: 1968.