Zeven funauto's die door de BPM vermoord worden

Een belastingstelsel is een mooi sturend mechanisme en we zijn in principe niet tegen het 'de vervuiler betaalt'-principe. Echter, in Nederland zijn we wat de BPM betreft vol-ko-men doorgeschoten. Hieronder een reeks voorbeelden ter illustratie.

Je weet dat je belastingstelsel compleet is doorgeschoten wanneer je als overheid de aanschafprijs van een auto meer dan verdubbelt met belastingen. Toch komt dit nog steeds voor, vooral bij de modellen met een flinke cilinderinhoud waarbij de Europese emissienormen tijdens de ontwikkeling niet bepaald als maatstaf werd genomen. Onderstaande auto's zijn allemaal leuk op hun eigen manier, maar worden door de fiscus volledig kapotbelast:

In zijn thuisland Amerika is de Camaro een leuke doch simpele auto, die een flinke motor met een lage aanschafprijs combineert. Waar vind je nog meer een auto die in de basis slechts € 23.248 kost, en voor dat geld ook nog eens een 6.2 liter V8 met 405 pk levert. Precies, nergens. In Nederland betaal je echter niet 23 mille, maar dankzij meer dan 80 duizend euro aan belasting €106.820, dit is een opslag van een factor 4,6!

De Scooby WRX STI is een heerlijke Japanse knorrepot, met een solide AWD-systeem en een onweerstaanbare boxerroffel uit zijn 2.5 viercilinder met 300 pk. Helaas lust het blok ook een flinke slok brandstof en is de uitstoot niet misselijk. Daarom betaal je in Nederland niet de nettoprijs van €39.321, maar krijg je pas een STI wanneer je €96.999 overmaakt, waarvan het leeuwendeel voor de fiscus is. 

Nog zo'n Japanse pretmachine, de 370Z, met atmosferische 3.7 V6. Deze auto en zijn voorganger - de 350Z - waren auto's die bang for buck leverden, en een prima keuze voor als je niet te veel waarde hecht aan een mooi afgewerkt interieur. Het model, dat op zijn laatste benen loopt (en dat is hem eerlijk gezegd ook best af te zien), kost netto €38.583. Maar nadat u uw belastingen hebt afgetikt is dit bedrag opgelopen tot €99.150

Dan kan je toch maar beter voor de Alpine A110 van concerngenoot Renault gaan, die kost ongeveer tweederde van dat en is een heel stuk moderner.  

Voor de Mustang gaat in grote mate hetzelfde op als voor de eerder behandelde Camaro: het is zonder fiscale stoorzender een auto die veel voor weinig levert. De 5.0 V8 met open dak kost in de basis met € 38.921 nog geen 40 mille. Helaas loopt dit bedrag in Nederland op tot - hou u vast - €126.960. Koekoek!

In een eerder artikel noemden we de ATS de leukste RWD-auto die helemaal niemand kocht, en daar blijven we bij. In de basis heb je met de ATS-V een auto die op specs met de BMW M4 meekan, en op prijs al helemaal: de Amerikaan met zijn 479 pk sterke V6 twinturbo kost netto €61.764, maar nadat hier de BPM en BTW bij opgeteld zijn is dit meer dan het dubbele: €132.725.

De Kia Stinger is de nieuwste auto in de lijst, hij kwam eind vorig jaar op de Nederlandse markt. De topversie combineert een 370 pk sterke V6 met een leuk en eigen design. Netto kost de Koreaan een alleszins redelijke €40.872, als je ziet wat je er voor terugkrijgt. Maar in Nederland is dit slechts 40 procent van de eindprijs, want de wagen kost inclusief alles een hallicunante €99.995. Hallo, 245% belastingdruk!

Ook de paar offroad-liefhebbers die Nederland telt wordt het niet bepaald makkelijk gemaakt. Stel, je woont ergens op de Sallandse heuvelrug of in de Limburgse heuvels, en je bent gecharmeerd van het stoere design van de Jeep Wrangler. Dat kan, en de Amerikaan met zijn V6 kost netto €36.840, een bedrag dat voor een ware liefhebber nog wel op te hoesten is. Maar dan komt de fiscus nog even langs, en plots kost die stoere Jeep je evenveel als een vrijstaand huis ergens diep in de provincie: €109.471. Geen hond die dat nog overweegt op geel kenteken natuurlijk.

Alle BPM-tarieven over 2018 vindt u hier.