Dit is de allerlaatste Dodge Challenger

Na vijftien jaar is het einde toch echt daar. In Canada rolde de allerlaatste Dodge Challenger van de band. Zo komt er meteen een einde aan het tijdperk van de HEMI V8.

Dit is de allerlaatste Dodge Challenger

Het zijn duistere tijden voor liefhebbers van stoere Amerikaanse coupe's. Terwijl de Ford Mustang nog dapper door galoppeert is het doek voor de Chevrolet Camaro en de Dodge Challenger al gevallen.

Beide modellen moeten plaats maken voor moderne, volledig elektrische vervangers. In de Stellantis-fabriek in het Canadese Brampton werd dat nieuws realiteit toen de allerlaatste Challenger in elkaar geschroefd werd.

Stoppen op het hoogtepunt

De laatste van zijn soort is ook meteen de meest indrukwekkende. Het gaat namelijk om een dikke Demon 170 in de passende kleur Pitch Black. Met een 1.025 pk sterke 6,2 liter supercharged HEMI V8 onder de kap staat het model voor het absolute toppunt van de modellijn.

eMuscle

De Challenger verscheen al in 2006 als een elegant gelijnde, maar zeer effectieve concept car. Twee jaar later ging het model vrijwel ongewijzigd in productie als concurrent van de Mustang en de recent gereanimeerde Camaro. Met het van diverse '90's Mercedes-modellen afgeleide LX-chassis bleef de Challenger uiteindelijk maar liefst vijftien jaar in productie. In die tijd verschenen er allerlei speciale modellen, van de 'basic' SRT/8 tot de Hellcat, Demon en de extreme Super Stock.

De Challenger krijgt geen directe opvolger. Op aansturen van Stellantis begint Dodge in 2024 aan een volledig nieuwe lineup met puur elektrische 'e-muscle cars'. Met deCharger Daytona SRT concept heeft het merk al een voorproefje gegeven van die volledig elektrische toekomst. Een model met verbrandingsmotor is nog steeds mogelijk, maar deze zal het zonder HEMI moeten doen. De beroemde achtcilinder is namelijk vervangen door de Hurricane drieliter twin turbo zesinlijn.

Nieuws
  • Stellantis