Dodge gooit Hellcat-modellen bij het grofvuil in 2023

Nog twee jaar en dan is het over met de pret: de brute 6,2 liter Hellcat HEMI V8 is ten dode opgeschreven.

Dodge gooit Hellcat-modellen bij het grofvuil in 2023

In de steeds meer geëlektrificeerde en steriele autoindustrie was Dodge nog een echte verademing. Het merk deed het nog lekker rauw, ouderwets en Amerikaans met 700-840 pk V8 monsters in verschillende gedaantes.

De Challenger, Charger en zelfs de Durango SUV hielden zich allemaal aan het klassieke muscle car recept uit de sixties: vind de grootste en meest krachtige motor die onder de kap past, en maak je over de rest maar vooral geen zorgen. Ook neefjes Jeep Grand Cherokee Trackhawk en RAM 1500 TRX kregen de Hellcat-behandeling.

Afscheidstour

De aankondiging van een uitgebreide PR-campagne met een vacature voor een 'Chief Donut Maker'-positie en Hellcat weggeef-acties leek te bevestigen dat Dodge nog lang niet klaar was met de dikke V8. Dodge CEO Tim Kuniskis heeft echter onthuld dat de tour als afscheid dient.

Als onderdeel van het gigantische Stellantis concern maakt het merk zich namelijk op voor een transitie naar volledig elektrische e-muscle. In dat plan is uiteraard geen ruimte voor de traditionele achtcilinder.

Leven na de Hellcat

Tegenover Motor Authority legde Kuniskis de redenen uit voor het stopzetten van de Hellcat-lijn. Daarbij lichtte hij meteen een tipje van de sluier voor de plannen na het twee jaar durende afscheidstournee:

"Deze auto, dit platform, deze aandrijflijn zullen we houden tot het einde van 2023. Er is nog twee jaar om een Hellcat te kopen, daarna is het over. Je kunt nog steeds voldoen aan emissie eisen met deze auto's, [maar] dan moet je flinke boetes betalen. [Daarom] gaat Dodge elektrificatie anders doen dan iedereen. Daarom wacht ik, tot ik al mijn patenten klaar heb. Je zal er enthousiast over zijn!"

Het eerste agendapunt is de introductie van een rijdende concept car in het eerste kwartaal van 2022. De wagen is een voorproefje van de eerste e-muscle machine. Vervolgens zal Dodge op de proppen komen met een plug-in hybride op een volledig nieuw platform, waardoor er eindelijk een einde komt aan het meerde keren geupdate LX Mercedes-aftreksel. Welke verbrandingsmotor voor de nieuwe hybride gebruikt zal worden is nog niet bekend. Over een derde grote onthulling dat jaar houdt Tim zijn lippen stijf op elkaar.

Coupe, sedan of pickup

Liefhebbers van de onvervalste rauwe bruutheid van de Hellcat-lijn moeten er dus snel bij zijn. Aan de oproep om van alles een Hellcat te maken geeft Kuniskis helaas geen gehoor. Speciale afzwaaimodellen zoals een Jeep Wrangler Hellcat of een Chrysler Pacifica Hellcat gaan er niet komen.

De productie van de Durango is na aangescherpte emissie-eisen al stopgezet, maar de Challenger, Charger en RAM TRX blijven nog even in de showrooms.

Je hebt dus nog iets meer dan twee jaar om een nieuw exemplaar te bemachtigen. Vanwege ons fijne Nederlandse belastingstelsel zal dat uiteraard geen goedkoop grapje worden. In de VS heb je al een Challenger Hellcat vanaf $61,150, omgerekend zo'n 54.377 euro. Sla je slag nu het nog kan.

Nieuws
  • Stellantis Media