'Nieuwe Alfa GTV wordt elektrische vierdeurs coupe op Peugeot-basis'

Volgens insiders komt de beroemde typenaam terug op het nieuwe vlaggenschip van Alfa Romeo. De elektrische vierdeurs coupe moet een nieuwe generatie Alfa's met Franse roots aan gaan voeren.

'Nieuwe Alfa GTV wordt elektrische vierdeurs coupe op Peugeot-basis'

Er wordt eindelijk vaart gezet achter de revival van Alfa Romeo. Na jaren van kommer en kwel was er opeens een lichtpuntje in de vorm van de begeerlijke Giulia, maar het model kon op zichzelf het merk niet redden. Versterking was er in de vorm van de Stelvio, een SUV die de verkoopknaller moest worden. Die missie slaagde, maar beide modellen lopen alweer mee sinds 2015. De geplande zeven jaar zitten er dus al bijna op. Hoog tijd voor een nieuwe generatie.

De Giulia en Stelvio lopen op hun einde.

Stellantis

Door de fusie met het Franse concern PSA (Peugeot-Citroen) zijn de plannen van Alfa Romeo moederbedrijf FCA flink op de schop gegaan. Onder leiding van ex-Peugeot CEO Jean-Philippe Imparato zijn de plannen om rond het bestaande FCA-plaftorm meer sedans, SUVs en zelfs een coupe te maken volledig geschrapt. Het past simpelweg niet binnen de gedeelde strategie van nieuwe superentiteit Stellantis. Begin dit jaar sneuvelde daarom een zo goed als productieklare GTV op basis van de Giulia.

De laatste GTV.

Elektrisch

In plaats van een extra sexy Giulia krijgen we iets compleet anders in de maag gesplitst. Volgens insiders bevraagd door Autocar richt Alfa Romeo zijn pijlen nu op elektrificatie. De nieuwe GTV moet de strijd aangaan met auto's als de Tesla Model 3 en de BMW i4. 'Vierdeurs coupes' dus. Daarmee wordt een naam die exclusief verbonden is aan echte coupes (dus met twee deuren) te grabbel gegooid.

De BMW i4 is het nieuwe doelwit voor Alfa Romeo.

Franse slag

Maar daar blijft het niet bij: aangezien FCA rijkelijk laat is met het ontwikkelen van elektrische platforms heeft Stellantis besloten die taak over te laten aan de Franse kant. Bij PSA zijn plug-in hybrides en EVs al veel langer een belangrijk thema.Om de ontwikkelingskosten beter te spreiden en winstmarges te verhogen zullen de volgende Alfa's op Peugeots gebaseerd worden.

Een vergelijkbare aanpak hanteert PSA al met de nieuwe modellen van Opel. Wellicht krijgt Lancia dezelfde behandeling. Onder Imparato werd in 2018 bovendien de smakelijke e-Legend retro concept car ontwikkeld. Die auto bleek voor Peugeot niet rendabel, maar hetzelfde concept zou eenvoudig omgebogen kunnen worden naar een nieuwe 'premium' GTV. Een authentieke merkidentiteit is immers ondergeschikt aan keiharde cijfers.

FCA sterft uit

De GTV moet de voorhoede vormen voor de nieuwe PSA-generatie van Alfa Romeo. Tegen 2025 zal het FCA-platform bijna uitgestorven zijn. Het laatst model op die basis is de aankomende Tonale, een compacte SUV.

Stellantis opperhoofd Carlos Tavares verzekert Autocar echter dat het Italiaanse DNA van Alfa Romeo gewoon behouden blijft: "[Het merk] zal naar elektrificatie gaan, maar op een dynamische manier. Imparato is een Italiaanse burger en stuwt het merk voort met passie en een visie voor wat er moet gebeuren."

Elektrisch
  • Alfa Romeo / Stellantis, BMW, Peugeot