Doorgaans staan geëlektrificeerde auto's niet meteen op ons lijstje van leuke speelse auto's. Een PHEV, we denken dan toch aan een blobberig uitgezakte SUV om een hele familie mee naar de camping, opa en oma of het voetbalveld te slepen. Bij Peugeot hebben ze de hybride aandrijflijn die ze al in andere modellen gebruikten echter getweakt en sportief gemaakt. Het resultaat ligt onderin de Peugeot 508 PSE.
De sportieve onderkant van de auto komt ook met een sportieve verpakking. De grille en het front van de auto zijn agressiever vormgegeven. Er zitten dikke 20 inch velgen onder met Michelin Pilot Sport 4S banden. Achter de velgen zitten flinke remklauwen die in de kleur "Kryptonite" zijn uitgevoerd. Ze bijten in 380 millimeter grote remschijven. Het kleurtje, dat zich het best laat omschrijven als McDonald's mayonnaise-geel, komt op verschillende plaatsen in de auto terug. Opvallend genoeg hebben de achterste remklauwen niet het verfje meegekregen. Volgens de designers van Peugeot was dat toch een beetje trop (oftewel too much).
De drie motoren van de 508 PSE zorgen voor sportieve prestaties. De 1.6 liter benzinemotor is op zichzelf goed voor 200 pk, daaronder in ligt de elektromotor die direct is aangesloten op de EAT8-automaat, die is goed voor 110 pk en dan is er nog de losse elektromotor op de achteras die goed is voor 113 pk. Bij elkaar is dat geen 423 pk, maar wel 360 pk, wat op zichzelf ook geen straf is.
Rijden
Enfin, al die specs waren al bekend, dus hoe is dat in het echt? Laten we toch even beginnen over het uiterlijk. Want in het blik ziet de Peugeot 508 PSE er echt goed uit. De spoilers en vleugels die Peugeot heeft toegevoegd geven de auto een nog wat sportievere aanblik. Dat de flapjes aan de voor en achterbumper geen functie hebben voor de aerodynamica zij Peugeot vergeven, het ziet er wel tof uit. Ook de drie kleuren waarin de auto leverbaar is, zijn sportief, maar ook ingetogen. Peugeot: "Rood is niet beschikbaar, want dat zou met het Kryptonite echt heel erg lelijk worden".
Ook achter het stuur loopt het sportieve uiterlijk door. Opvallend is wel dat er een houten strip in de auto zit. Doorgaans verdwijnt hout en verschijnt carbon (look-alike) en aluminium (look-alike) in de sportiefste variant. Peugeot heeft matzwart hout geïnstalleerd op het dashboard. Pardon, de i-Cockpit.
Goed, tijd om te starten. Na de druk op de startknop gebeurt er niets, het is immers een hybride. We schakelen de rijmodus snel naar Sport en dan haakt de verbrandingsmotor meteen bij: alle power is onmiddellijk beschikbaar. Het onderstel is niet apart van de rijmodi van het aandrijfsysteem in te stellen, dus wie de motoren op SPORT zet, krijgt ook een sportievere onderstelinstelling mee. Het voelt nog steeds comfortabel.
Ook de gasrespons van de auto is best snel. Waar plug-in hybrides doorgaans wat bedenktijd nodig lijken te hebben over welke motoren er ingezet gaan worden, heeft de 508 PSE een snelle reactie. Daar staat tegenover dat het echte drama van een puur elektrische auto ontbreekt, waar we de instant-acceleratie mee bedoelen. Ook het drama van een sportieve benzinemotor ontbreekt, het is tenslotte een 1,6 liter kleine viercilinder. Bij hard gas geven krijg je dus veel toeren, wat elektrisch gezoem en een versnelling. Nou lijkt die acceleratie wat tegen te vallen, maar een blik op de snelheidsmeter verraadt dat je al snel (veel) te hard rijdt in de PSE.
Vooral de tussensprints zijn heel leuk om te doen. Even van 80 kilometer per uur naar 120 kilometer per uur is in drie seconden geregeld. Voor een auto die 1.850 kilogram weegt is dat toch wel heel snel te noemen. Dank daarvoor de elektrische tovenaars in voor- en achteras, want de benzinemotor voorin is daar niet sterk genoeg voor.
Het trio aan motoren weet de auto volgens Peugeot naar een topsnelheid van 250 kilometer per uur te brengen. Helaas konden we dat in coronatijd niet testen, aangezien Duitsland een no-go area is. Nul naar honderd moet in 5,2 seconden gebeurd zijn. Dat hebben we uiteraard wel getest, maar niet gemeten. Het voelt in ieder geval rap genoeg voor een middenklasser.
In de bochten voelt de auto goed. Via het kleine stuur dat Peugeot tegenwoordig gebruikt komt niet heel veel informatie over de weg terug, maar het is zeker geen boot te noemen. De wegligging wordt geholpen door de extra spoorbreedte die de wielen mee hebben gekregen. Ook de afstelling die voor 1 centimeter lager op de weg is, en achter 1 millimeter verlaagd ten opzichte van de gewone Peugeot 508 geeft de auto, naast een agressievere look, ook een verbeterde wegligging. Maar goed, het blijft door de batterijen natuurlijk een zware auto. Zeker het feit dat de batterijen onder de achterbank liggen helpt natuurlijk niet mee bij het echt heel hard nemen van bochten. Reden voor Peugeot om ervoor te kiezen dat het stabiliteitssysteem niet helemaal uit kan.
Elektriek
Omdat het toch een PHEV is, moeten we natuurlijk ook even bespreken hoe ver de auto komt zonder de geplette dinosaurus te drinken. Puur elektrisch komt deze Peugeot 42 kilometer ver. Ruim voldoende om de stad in en uit te kunnen glippen op de elektromotor. De topsnelheid in de elektrische modus is 140 kilometer per uur, en daarna haakt de verbrandingsmotor alsnog bij. Het systeem is er natuurlijk om sportief en/of zuinig te zijn.
Al met al zijn we nog steeds heel enthousiast over deze sportiefste Peugeot sinds lange tijd. Hij ziet er nog beter uit dan de Peugeot 508 er altijd al uitzag, en hij rijdt heel plezierig. Als alle PHEV's zo zouden zijn, dan zou u al lang overgestapt zijn.