Zes coupes die gewoon in productie hadden moeten gaan

De traditionele coupe is tegenwoordig een uitstervend ras. We kijken even met weemoed terug naar zes tweedeurs schoonheden die het levenslicht helaas niet mochten zien.

Zes beeldschone coupes die gewoon in productie hadden moeten gaan

1. Peugeot 405 Coupe (1987)

Met de 405 sloeg Peugeot eind jaren '80 een nieuwe richting in. Het model verving in één klap de kleinere 305, de Chrysler Alpine, Talbot Solara én de grotere 505. Het strak gelijnde model kwam op de markt als sedan en stationwagon, maar een derde variant kwam nooit verder dan een prototype.

In voorbereiding op de lancering van de 405 had carrossiebouwer Heuliez namelijk een coupe-variant ontwikkeld. Het project was niet zomaar een creatieve vingeroefening, maar steunde op het rallyprogramma van Peugeot. Het merk opereerde in de rallysport met de kleine 205, maar voor de geplande overstap van Group B naar Group S werd een bolide op basis van de aankomende 405 ontwikkeld.

Deze 405 T16 stond op dezelfde basis als de 205: een buizenframe met dwarsgeplaatste middenmotor en vierwielaandrijving. Omdat een vierdeurs carrosserie niet zou passen werd een nieuwe tweedeurs body ontwikkeld. In een poging een link met de rallywagen te creëren bouwde Heuliez een tweedeurs variant van de straatauto.

Toen Group S implodeerde verdween echter de business case voor het model. De 405 Coupe kwam nooit verder dan een prototype. De Group S rallywagen werd uiteindelijk doorontwikkeld voor de Paris-Dakar Rally en de Pikes Peak International Hillclimb.

2. Jaguar R-Coupe (2001)

Aan het einde van de vorige eeuw was Jaguar druk bezig met zichzelf opnieuw uitvinden. Het traditionele Britse luxemerk had decennialang vastgehouden aan slechts twee modellen: de XJ en de XJ-S. Ondanks meerdere verschillende generaties bleef de XJ grotendeels hetzelfde, terwijl de uit 1976 stammende XJ-S tot 1996 vrijwel onveranderd in productie bleef.

Met de XK8 en de S-Type werd na 30 jaar een nieuwe richting ingeslagen. Topontwerper Ian Callum kreeg de taak om op basis van dat laatste model een spraakmakende luxe coupe te ontwerpen. Het resultaat was zoals we inmiddels van de Brit gewend zijn oogverblindend. Terwijl de S-Type verguisd werd vanwege zijn geforceerde retro-styling wekte de langgerekte R-Coupe alleen maar warme gevoelens op.

De vierzits GT leende zijn techniek van de S-Type, maar combineerde het met de 4,2 liter supercharged V8 van de XKR. Daarmee was de auto een goed verhulde voorbode voor de S-Type R die een jaar later op de markt kwam. Ondanks een positieve reactie besloot Jaguar niets met de R-Coupe te doen. De auto zat immers te dicht bij de bestaande XK8/XKR.

3. Audi A8 Coupe (1997)

Rond dezelfde tijd dat Jaguar een nieuwe weg insloeg probeerde VAG's toenmalige topper Audi eindelijk echt voet aan de grond te krijgen in het luxesegment. Vanwege een late start eind jaren '70 werd het merk met de vier ringen niet zo serieus genomen als aartsrivalen BMW en Mercedes-Benz. Audi's waren immers toch vooral veel te dure VW's met voorwielaandrijving en onderbemeten motoren.

Na een voorzetje met de op de 100/200 gebaseerde V8 in 1988 zette Audi zichzelf in 1994 op de kaart met de A8. De volledig uit aluminium vervaardigde limousine had eindelijk de luxe, verfijning en motoren om zijn rivalen het hoofd te bieden. Na het succes van de sedan besloten de ontwerpers in Ingolstadt een aanval op de BMW 8-serie en de Mercedes-Benz S-klasse Coupe/CL te evalueren. IVM Automotive kreeg de opdracht om een studiemodel te bouwen.

Het resultaat was een elegante, maar weinig spannend gelijnde coupeversie van de A8. Net als de CL deed de wagen het zonder B-stijl, waardoor er een grote, ononderbroken ruimte ontstond. In Amerikaanse termen was de auto een hardtop coupe. Audi overwoog het prototype in productie te nemen, maar na een blik op de teruglopende verkoopcijfers voor de 8-serie en de CL gooide roet in het eten. Het bleef uiteindelijk bij het enkele IVM Automotive-prototype.

Audi zou nooit weer een poging doen om door te breken in het topklasse coupe-segment. Rivaal BMW keerde pas na twintig jaar terug met een nieuwe 8-serie, terwijl Mercedes met de CL en S Coupe doorstootte tot 2020.

Cargasm
  • Heuliez, Jaguar, Wikimedia Commons / Vauxford, BBC, Audi, MG Rover Group, Skoda