Ondanks verschillende tegengeluiden en regelwijzigingen werkt de westerse wereld nog altijd driftig aan de elektrische transitie. In verscheidene landen ligt de deadline voor het afschaffen van 'vieze' benzine en dieselauto's vast op het magische jaar 2030. Anderen wachten nog vijf jaartjes, terwijl de strebers in Noorwegen al in 2025 beginnen.
Stuk voor stuk gaat het om relatief kleine, dichtbevolkte plaatsen waar de EV een haalbaar alternatief is. In dat rijtje zou je Canada echter niet zo snel plaatsen. Toch heeft het enorme land zich achter de Europese voorbeelden geschaard.
2035
De regering onder leiding van premier blackface Justin Trudeau heeft naamelijk recent de regels rond de Electric Vehicle Availability Standard vast laten leggen. Het voorstel uit 2021 moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Canadezen zo snel mogelijk aan elektrische auto's kunnen komen.
De gefaseerde regeling vraagt om vaste percentages van 'zero-emmission' voertuigen in 2026 (20%) en 2030 (60%). Tegen 2035 moeten alle nieuwe auto's, SUV's en lichte trucks een uitstoot van nul hebben.
Niet praktisch
Op papier klinken de plannen als alle anderen, maar in de praktijk is het realiseren van een volledig elektrisch wagenpark voor een land als Canada veel makkelijker gezegd dan gedaan.
Vanwege het enorme oppervlak (slechts 2% kleiner dan heel Europa) en een bevolking van slechts 40 miljoen mensen zijn er immers een hoop afgelegen gebieden in het land. EV's en de bijbehorende laadstructuur werken prima in de grote steden, maar daarbuiten zijn ze simpelweg niet praktisch. Bovendien zorgen de vaak bijzonder koude temperaturen voor een nog korter rijbereik.
Vreemd compromis
Vanwege de praktische zorgen heeft de Canadese overheid toch concessies moeten doen. Het gedroomde volledige verbod voor auto's met verbrandingsmotoren is er uiteindelijk toch niet helemaal gekomen.
Voor afgelegen en noordelijke (lees nog koudere) delen van het land wordt de verkoop plug-in hybrides alsnog toegestaan. Voorwaarde is wel dat de auto minimaal 80 kilometer elektrisch moet kunnen rijden.
Hoe dat precies gehandhaaft zal gaan worden is niet bekend. Het staat kopers in theorie immers vrij om een PHEV aan te schaffen in een noordelijke provincie en deze doodleuk naar huis te rijden. Waarschijnlijk zullen dat soort mazen in de wet via milieuzones en regelgeving rond het registreren van nieuwe auto's echter alsnog gedicht worden.
- NL Beeld / Abaca Press