Wat? Amerikaanse staat wil verkoop elektrische auto's gaan verbieden in 2035!

Is het al andersom dag? Nee! Senatoren in de Amerikaanse staat Wyoming willen namelijk de verkoop van elektrische auto's in 2035 daadwerkelijk aan banden gaan leggen!

Wat? Amerikaanse staat wil verkoop elektrische auto's gaan verbieden in 2035!

Aan deze kant van de grote plas worden we doodgegooid met steeds meer restricties en verbodsbepalingen rond auto's met verbrandingsmotoren. Rijden op dinosap is immers heel erg vies en helpt onze arme planeet binnen tien jaar om zeep. Overstappen op volledige elektrische voertuigen is de enige oplossing voor het probleem. Daar is vrijwel iedereen binnen de EU het inmiddels over eens, op Italië na dan.

Bij de Amerikanen werkt het kennelijk toch even iets anders. In de noordelijke staat Wyoming is namelijk een plan voorgelegd dat precies het tegenovergestelde wil bereiken. Vier senatoren stellen namelijk voor de verkoop van EV's langzamerhand uit te faseren. In 2035 moet het gedaan zijn met de stekkerpret.

Economische ramp

Senatoren Anderson, Cooper, Dockstadter en Boner (ha) en vertegenwoordigers Burkhart en Henderson hebben het wetsvoorstel niet uit blinde Teslahaat opgesteld, maar uit protectionisme. De olierijke staat zal het volgens de senatoren namelijk bijzonder moeilijk gaan krijgen zonder benzine en dieselauto's. Een overstap naar volledig elektrisch zou duizenden mensen op straat zetten en de economie doen imploderen.

Niet geschikt

Naast de economische zorgen voeren de politici aan dat hett uitgestrekte terrein van Wyoming volgens helemaal niet geschikt is voor EV's. De lange rechte wegen en beperkte laadcapaciteiten maken het gebruik van een accuwagen niet praktisch. Het bijbouwen van laadpalen is bovendien niet haalbaar en zou een enorme toename aan energieproductie vragen.

Als laatste punt openen de politici de aanval op het gebruik van accu's in het algemeen. De speciale metalen en mineralen die gebruikt worden voor de fabricage zijn immers beperkt beschikbaar, en de toelevering kan eenvoudig afgesneden worden. Ook zijn de accu's nog altijd niet op een betrouwbare en veilige manier te recyclen.

Gefaseerde verkoopstop

Volgens de senatoren is het in stand houden van de olie en gasindustrie de enige manier om Wyoming levensvatbaar te houden. De staat draait immers op de handel in fossiele brandstoffen en EV's zijn geen goede vervanger voor de lange afstanden die er afgelegd worden.

Daarom stellen de politici een gefaseerde verkoopstop voor elektrische auto's voor. Tegen 2035 moet de nieuwverkoop van EV's volledig zijn stilgelegd. Bovendien moet de handel in tweedehands stekkerbakken zoveel mogelijk ontmoedigd gaan worden. Het wetsvoorstel is uiteraard niet meer dan dat. De kans dat Wyoming daadwerkelijk op een anti-EV kruistocht gaat lijkt vooralsnog vrij klein.

Elektrisch
  • Tesla, Mercedes-Benz