Italiaanse premier haalt uit naar EU-verbod verbrandingsmotoren: 'Onredelijk en schadelijk'

Giorgia Meloni wil niets te maken hebben met de EU-regels rondom de verkoop van verbrandingsmotoren. De eerste vrouwelijke premier van Italië beloofde bovendien de EU de les te zullen lezen over de onredelijke en schadelijke plannen.

Italiaanse premier haalt uit naar EU-verbod verbrandingsmotoren: 'Onredelijk en schadelijk'

In oktober voerde de Europese Unie een algemeen verbod op de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren door. Vanaf 2035 zullen er dus geen nieuwe benzine, diesel of LPG-auto's verkocht mogen worden. Het plan is uiteraard onderdeel van de aanhoudende drang naar een volledig elektrisch wagenpark.

De lidstaten van de EU zijn het over het algemeen allemaal eens met de plannen. In veel gevallen hebben ze immers zelf al een eerdere datum bepaald. Duitsland en Nederland hebben 2030 aangemerkt, terwijl Slovenië nog een extra jaartje wacht. Het Belgische Vlaanderen heeft zelfs afzonderlijk gekozen voor 2029 als kantelpunt.

Onredelijk en schadelijk

Kersverse Italiaanse premier Giorgia Meloni hoort echter niet in het rijtje thuis. Als conservatieve populist en fervente Euroscepticus staat de 45-jarige dame namelijk lijnrecht tegenover de overwegend linkse EU.

Tijdens een eindejaarspersconferentie geqoute door Reuters werd ze gevraagd naar haar mening over het verbod op verbrandingsmotoren vanaf 2035. Uiteraard was Giorgia niet te spreken over de plannen, Het verbod is volgens haar volledig onredelijk en zal flinke schade gaan aanrichten in de Italiaanse industrie:

"Nee, ik zie het niet als redelijk, ik zie het als zeer schadelijk voor onze industriële sector. Ik zal mijn visie krachtig duidelijk maken [tegenover de EU]."

Loos protest

Meloni is de eerste Europese leider die de milieuplannen van de EU openlijk in twijfel trekt. Haar voorgangers gingen niet verder dan een voorzichtige poging om supercarbouwers te beschermen tegen Brussel, maar Giorgia wil de complete Italiaanse industrie gaan behoeden voor de bemoeienis van Frans Timmermans en co.

Waarschijnlijk zal haar protest echter aan dovemansoren gericht zijn. Het merendeel van de lidstaten is immers voor het verbod, en Italië is nog altijd afhankelijk van flinke steunbetalingen vanuit de rijkere lidstaten om de begroting aan te vullen. Afgezien van een politiek en financieel zeer kostbare exit voor Italië (Italexit?) heeft Meloni dus eigenlijk geen opties.

Elektrisch
  • BrunoPress, iStock