Italië probeert supercarbouwers te beschermen tegen EU

Het drastische actieplan van de Europese Commissie om tegen 2035 alle auto's met verbrandingsmotoren te verbannen bedreigt de trotse supercarmerken van Italië. Minister van ecologische transitie Roberto Cingolani is in gesprek met het orgaan om uitzonderingen te verwerven voor merken als Ferrari, Lamborghini en Pagani.

Italië probeert supercarbouwers te beschermen tegen EU

Alles moet elektrisch, en graag een beetje snel ook. Heb je daar geen zin in (of geld voor) dan mag je flink gaan betalen. Althans, dat is de lezing van de Europese Commissie onder leiding van Frans Timmermans. Tegen 2030 moet de CO2-emissie van nieuwe personenwagens teruggedrongen zijn met 55%. Vijf jaar later moet de teller op een harde nul staan. Alleen door het verminderen van de uitstoot kan de wereld overleven, aangezien auto's verantwoordelijk zijn voor 29% van de uitstoot van broeikasgassen binnen de EU.

Elke twee jaar presenteert een speciale commissie een rapport over de voortgang van de CO2-reductie. Worden de doelen niet gehaald, dan. volgen er extra maatregelen. Het is dus aan de grote fabrikanten om op tijd de overstap te maken. Doen ze dit niet, dan volgen er ongetwijfeld flinke boetes.

Zelfs Porsche moest eraan geloven met de Taycan.

Speciale uitzondering

Aan de kleinere niches op de automarkt is echter helemaal niet gedacht door de EC. Zo stelt Roberto Cingolani, de Italiaanse Minister voor Ecologische Transitie in een interview met Bloomberg. Merken die exclusieve sportwagens, supercars en SUV's in beperkte oplagen bouwen hebben over het algemeen niet de capaciteit om te investeren in elektrische aandrijftechniek en het volledig omvormen van hun productieproces.

Cingolani wil dat de Europese Commissie hier rekening mee gaat houden: "[De supercar sector] is een niche en er zijn discussies gaande met de Europese Commissie. [Een uitzonderig op de plannen] is iets dat we aan het bespreken zijn met andere partners in Europa. Ik ben er van overtuigd dat het geen probleem zal zijn. Deze auto's hebben heel speciale technologie nodig en ze hebben accu's nodig voor de transitie. Een belangrijke stap is dat Italië autonomie verwerft in de productie van hoogwaardige accu's."

Langzame overstap

De minister is misschien niet helemaal neutraal in zijn campagne. Voordat Cingolani aantrad werkte hij als topman bij Ferrari. Het merk betoog onlangs steun voor de het verbod op verbrandingsmotoren en de elektrische transitieplannen van de EC, maar is traag met het omarmen van de technologie. De eerste elektrische Fezza komt pas op de proppen in 2025. Daarmee lopen die Italianen flink achter op bijvoorbeeld Porsche. De Duitsers kwamen al in 2019 met de Taycan.

Gek genoeg zit er binnen datzelfde concern een merk dat er nog langer over wil doen. Lamborghini zal dit jaar nog de opvolger van de Aventador presenteren, maar het model krijgt en volledig nieuwe V12, zij het met hybride assistentie. Concrete plannen voor een elektrische Lambo zijn nog niet bekend, maar de tijdlijn wijst op een debuut ergens na 2030. Naast de grote twee namen hebben merken als Pagani hoegenaamd geen kans, tenzij Horacio in de toekomst zijn wagens zal baseren op Mercedes EQ-techniek. Het is voor de exclusieve sector van de Italiaans automarkt dus te hopen dat signore Cingolani de EU-bobo's een aanbod kan doen dat ze niet kunnen weigeren. Capische?!

Nieuws
  • Pagani, Porsche, Ferrari, Lamborghini