Elektrische is de toekomst, ze blijven het ons vertellen. Maar in tegenstelling tot andere technologische overgangen heeft de EV een beetje hulp nodig van de grote boze overheid. Vooral in het bedrijfsleven blijft de ouderwetse diesel namelijk geliefd: ze hebben veel trekkracht en laadvermogen, zijn zuinig en zeer flexibel.
Voor eurocommissaris Frans Timmermans is de terughoudendheid van bedrijven om te elektrificeren echter een doorn in het oog. Aangezien de sector het niet vrijwillig wil doen, werkt de Nederlander nu aan een voorstel om de EV-bus verplicht te stellen, aldus De Telegraaf.
Big brother
Volgens ingewijden zullen grote concerns en overheden het eerste doelwit zijn van de nieuwe wet, mocht hij er komen. Pas vanaf 2030 zullen het mkb en nog kleinere organisaties te maken krijgen met de elektroplicht.
Hoe de EU de naleving van de regel precies wil gaan opleggen en controleren is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal aan de hand van RDW-registraties gekeken worden of een bepaald bedrijf de juiste auto's in de vloot heeft.
Politiek opportunisme
Timmermans grijpt de Oekraïne, de afhankelijkheid van Russische olie en gas en de daardoor extreem hoge brandstofprijzen aan als redenen om vaart te zetten achter zijn totalitaire project. Naar verwachting komt hij echter pas in januari met een volledig uitgewerkt voorstel voor de gedwongen EV-transitie van het bedrijfsleven.
Het Europees Parlement denkt in ieder geval al mee met Frans mee: volgende week komt er een stemming over een EU-breed verbod op de verkoop van auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035.
- Volkswagen, Nissan, Mercedes-Benz