Bentley geeft toe: 'VAG lobbyt EU voor verhoging maximumgewicht' 

Het luxemerk van het Volkswagen concern begint hem al te knijpen rond het maximumgewicht voor personenwagens. Met de elektrische revolutie in aantocht gaat het moederbedrijf aan de slag om het maximumgewicht voor personenwagens omhoog te krijgen. 3500 kilo is immers niet meer van deze tijd.

Bentley geeft toe: 'VAG lobbyt EU voor verhoging maximumgewicht' 

Sommige regels zijn er om gebroken te worden, maar anderen zijn vrij logisch en zeer welkom. Zo ook het maximumgewicht voor personenwagens. Binnen de EU moet je voor een vierwieler van meer dan 3500 kilo met een vrachtwagenrijbewijs op de proppen komen.

Dat levert voor de komende generatie EV's echter een flinke uitdaging op. De combinatie tussen gigantische accupakketten en de trend voor giga-SUV's is immers een dodelijke combinatie. Zo weegt de GMC Hummer EV al meer dan vier ton, waardoor de wagen totaal onbruikbaar is aan deze kant van de grote plas.

Bentley Trucks

Bij Bentley beginnen ze 'm al een beetje te knijpen. De corpulente Bentayga EWB zit met een maximaal toegestaan gewicht (dus inclusief bagage en passagiers) van 3250 kilo immers al akelig dicht tegen de bovengrens aan. En dat is nog met een traditionele verbrandingsmotor. Zodra ook Bentley de ID/e-tron-behandeling krijgt zal het merk zich onbedoeld gaan profileren als luxe concurrent voor MAN en DAF.

Druk op EU

Om dit te voorkomen heeft Bentley de macht van mama VAG ingeschakeld om de EU onder druk te zetten. Brussel moet van het concern het maximumgewicht voor het B-rijbewijs gaan opschalen. Een personenwagen van minder dan 3500 kilo is kennelijk niet meer van deze tijd, aldus Bentley-bobo Chris Cole:

“De regels rondom rijbewijzen....er moet een grondige verandering komen. Op dit moment, met de huidige technologie, zal het maximaal toegestane gewicht het plafond [van het B0-rijbewijs] raken in heel Europa. Dat is een actieve discussie met de relevante autoriteiten terwijl de situatie verandert."

Zo licht mogelijk

Cole gaat in zijn redenering volledig voorbij aan één van de belangrijkste redenen voor het bestaan van de gewichtslimiet: het feit dat een bestuurder moet bewijzen capabel genoeg te zijn om met een groot en zwaar voertuig om te gaan. Volgens de topman bestaat de regel namelijk alleen om fabrikanten aan te moedigen lichtere en zuinigere voertuigen te ontwerpen. Iets dat duidelijk niet gelukt is.

In de jaren sinds de wet ingesteld werd zijn auto's alleen maar zwaarder geworden.

Elektrotanks

Cole is echter van mening dat dezelfde standaard niet relevant is voor EV's. Een zwaardere EV heeft immers een grotere accu en daardoor weer meer rijbereik. Gewicht doet er dus gewoon niet toe:

"De wet moedigde bedrijven aan zo licht mogelijk te gaan met het oog op verbruik, maar is het net zo relevant wanneer alle voertuigen elektrisch zijn?"

Als het aan VAG ligt zie je binnen een paar jaren dus overal gigantische, belastingvrije elektrotanks van vier ton en meer op de weg. Met bizarre acceleratietijden en een verpletterend gewicht zullen de machines ongetwijfeld in de smaak vallen bij de Verkeersongevallenanalyse. En fans van de Burnout-franchise.

Een positief puntje is er wel: mocht de lobbycampagne slagen, dan kun je je erop verheugen met een nog grotere camper naar Zuid-Frankrijk te tokkelen. Ongetwijfeld voorzien van een ouderwetse diesel.

Algemeen
  • Bentley