Uniek: BMW vrachtwagen te koop bij Domeinen

Nee, we hebben niet per ongeluk de verkeerde afbeelding gebruikt. Deze licht gebruikte 7-serie aangeboden door onze favoriete overheidsdienst is toch echt een vrachtwagen.

Uniek: BMW vrachtwagen te koop bij Domeinen

In een tijd waarin autoconcerns steeds groter lijken te worden is het doodnormaal om een divisie voor vrachtvervoer te hebben. Twee van de grote Duitse drie doen al aan die trend mee.

Zo heeft VAG bijvoorbeeld Scania, MAN en het Zuid-Amerikaanse Volkswagen Trucks in de portfolio en zet Daimler AG vrachtwagens op de weg onder de vlag van Mitsubishi Fuso en Mercedes. De grote uitzondering is BMW. Als zelfverklaarde voorvechter van Freude am Fahren heeft het merk uit Beieren het nog niet aangedurfd om de commerciële toer op te gaan. We kunen de gigantische XM immers geen echte truck noemen, hoe graag we dat ook zouden willen.

Dikke BMW

In de catalogi van onze de Dienst Domeinen Roerende Zaken vinden we echter een bijzondere uitzondering die de regel bevestigt. Een op het eerste gezicht weinig tot de verbeelding sprekende Bangle-butt 7-serie werd na het lezen van de beschrijving opeens een interessante machine. Het gaat namelijk om een zwaar gepantserde, verlengde Siebener. Bij Domeinen is er verder niet veel bekend: zo is het land van herkomst een raadsel, is er geen bouwjaar opgegeven en is de enige hint over de aandrijflijn 'benzine'.

Lichte vrachtwagen

De enorm dikke deuren geven echter een goede hint naar wat er onder de kap ligt: deze dikke limo heeft minimaal een V8 nodig om fatsoenlijk van zijn plek te komen. Het gewicht bedraagt namelijk een bizarre 3.850 kilo. Dat is bijna net zo zwaar als de nieuwe GMC Hummer EV. Belangrijker nog: het is 350 kilo méér dan het maximaal toegestane gewicht voor personenwagens. Daarmee is de BMW dus officieel een lichte vrachtwagen.

Getaway car

Naar de eigenaar durven we niet te gissen, maar de Bimmer heeft een relatief lui leventje gehad. Ondanks zijn leeftijd staat er slechts 40.154 kilometer op de klok. Een paar van die kilometers waren echter niet zonder incidenten, zoals we van de krassen op de rechterflank en de linkerhoek van de achterbumper kunnen afleiden. Op de vlucht kan er nog wel eens iets mis gaan natuurlijk. Om de ontsnapping makkelijker te maken is de BMW voorzien van allerlei handige knopjes in de bekerhouders.

Stijlvolle trucker

Er moet nog een hoop gebeuren aan de 7-serie voordat hij de weg weer op mag. Kennelijk zijn de aanpassingen zonder instemming van de lokale RDW gedaan, aangezien de auto geen actieve Europese typegoedkeuring heeft. Om het ding op Nederlands kenteken te krijgen moet je dus eerst even langs de RDW, waarbij je zelfs het bouwjaar nog even moet verklaren. Bovendien moet je uiteraard in het bezit zijn van een C1 vrachtwagenrijbewijs om de viertonner door de plaatselijke McDrive te mogen sturen.

Algemeen
  • Dienst Domeinen Roerende Zaken, BMW