BMW Concept XM is voorproef afgrijselijke M1-opvolger (750 pk)

Je leest het goed: de Concept XM is de spirituele opvolger van de legendarische M1. De hoekige SAV zal bovendien het laatste M-model met een V8 zijn.

BMW Concept XM is voorproef afgrijselijke M1-opvolger (750 pk)

Meer dan veertig jaar geleden werd de nu legendarische BMW Motorsport-divisie afgetrapt met de M1. De middenmotor supercar was ontwikkeld met hulp van Lamborghini en bedoeld om de Group 5-klasse te domineren op Le Mans. Door trage productie en regelwijzigingen bleef het bij een ProCar-kampioenschap en enkele prive-projecten, maar de mede door Lamborghini-ontwikkelde wagen werd alsnog een legende.

Zelfstandige M

Nadat de productie van de M1 eindigde in 1981 richtte de M-divisie zich op het veredelen van reguliere BMW-modellen. Een echt M-model kwam er nooit meer, ondanks meerdere smakelijke M1-achtige concept cars.

Daar komt binnenkort echter alsnog verandering in. Na wat gehint van BMW CEO Markus Flasch hebben we namelijk weer een zelfstandige M: de XM. Uiteraard is de wagen hypermodern, wat betekent dat het geen pure supercar is, maar een plug-in hybride SUV. Of zoals ze bij BMW graag zeggen: Sports Activity Vehicle.

Aanval op de netvliezen

Zoals we van BMW helaas inmiddels gewend zijn is de XM een...uitdagende verschijning. Wederom worden we getrakteerd op een gigantische set nieren, ditmaal aangevuld door kleine varkensoogjes. Bovendien wordt de rand om de de nieren heen ook nog eens verlicht. Subtiliteit is ver te zoeken bij de SAV: de dikke Bimmer voelt aan alsof hij uit een solide blok graniet gehouwen is.

De grove neus is nog tot daar aan toe, maar de echte pret begint pas bij de staart van de crossover. De XM combineert gestapelde uitlaten met zwierige achterlichten en een opvallend gevormde achterruit. Als cynische referentie naar de M1 zijn er twee BMW-logo's in de ruit afgebeeld. Het traditionele logo midden op de achterklep is vervallen, waardoor er een asymmetrisch geplaatst XM logo achterblijft. Het rommelige geheel is een heftige aanval op de netvliezen.

Laatste V8

Afgezien van het spraakmakende uiterlijk heeft de XM nog een aantal teleurstellende primeurs. De wagen is namelijk de eerste hybride in het M-arsenaal, en met 750 pk en 1000 Nm meteen het krachtigste model ooit. Dat komt door de combinatie van een twin turbo V8 en een krachtige elektromotor. De achtcilinder is bovendien de laatste van zijn soort: de volgende generatie zal namelijk deel uitmaken van de elektrische revolutie. Daarmee gaat BMW vrolijk concurrent Mercedes achterna.

XM productie

De Concept XM is dan 'maar' een voorproefje, maar de auto zit akelig dicht bij de productieversie. De mega-SAV zal in de loop van 2022 in definitieve vorm gepresenteerd worden, met een productiestart gepland het jaar erop. Via een deal met Citroën zal de naam overigens ongewijzigd blijven.

BMW's fabriek in het Amerikaanse Spartanburg zal de machine gaan bouwen, aangezien de VS één van de grootste markten voor de XM zal zijn. De uit de kluiten gewassen opvolger van de M1 komt dus gewoon. We sluiten af met de prachtige woorden van BMW M GmbH CEO Franciscus van Meel:

"De BMW Concept XM vertegenwoordigt een totale herinterpretatie van het high-performance segment. Het onderstreept het vermogen van BMW M GmbH om te breken met vooraf vastgestelde normen en grenzen te verleggen om fans de ultieme rij-ervaring te geven. De productiewagen - het eerste pure BMW M-model sinds de legendarische BMW M1 - toont ook hoe we de elektrificatie van ons merk stap voor stap aanpakken."