'BMW M komt weer met eigen model'

Volgens CEO Markus Flasch kunnen we in de nabije toekomst weer een echt M-model verwachten. Krijgen we dan toch een nieuwe M1?

'BMW M komt weer met eigen model'

BMW M kennen we tegenwoordig alleen van grondig verbouwde sportversies van bestaande modellen. Je kunt kiezen uit maar liefst elf 'echt' M-modellen én elf mindere Mxxi-varianten. Het M-label is de laatste tijd dus eigenlijk flink verwaterd. Volgens CEO Markus Flasch komt er binnenkort echter een terugkeer naar de roots van de sportdivisie. Net als in het prille begin in 1979 krijgt de M-divisie weer een eigen model.

Zelfstandig model

Tegenover Auto, Motor und Sport kwam Flasch terug op een paar vragen die de publicatie hem drie jaar geleden stelde: komt er een zelfstandig M-model? En zo ja, wat is het dan? Flasch antwoordde op de eerste vraag bevestigend, maar bleef bij de tweede voorspelbaar vaag:

"Nou, er zal in ieder geval weer een zelfstandig M-model komen. De kern van onze merkidentiteit is de autosport en hoge prestaties op de weg. Aan de andere kant willen we ook klanten aan ons binden die naar kenmerkende luxe op zoek zijn. Met de M8 en zijn afgeleiden is dat gedeeltelijk gelukt, maar er is een segment waar veel gebeurt en waar wij nog niet actief in zijn geweest. Meer dan dat kan ik er niet over zeggen."

Markus Flasch (rechts) ziet een zelfstandig M-model wel gebeuren.

M1 of XM?

De woorden van Flasch lijken te wijzen op een nieuwe supercar met M-badge. Dat is immers een segment waar het Beierse merk sinds de productiestop van de M1 in 1981 altijd schitterde door afwezigheid. De relatief tamme i8 was die aanduiding 'supercar' niet waard en kreeg bovendien geen M-label mee. Helaas voor liefhebbers van middenmotor-geweld zijn er echter meerdere manieren om zijn uitspraken uit te leggen.

BMW werkt namelijk al even aan een 'M-vlaggenschip' in de vorm van een monsterlijke 'X8 M' of 'XM'. De hondslelijke hybride "SUV-coupe" zou best wel eens voorgesteld kunnen worden als een uniek M-model. De gigant wordt gepositioneerd als de sportievere variant van de kolossale X7, in eenzelfde relatie als de X3/X4 en de X5/X6. Een twin turbo V8 met elektrische assistentie moet een systeemvermogen van ongeveer 750 pk op gaan leveren.

29 november

Bij de presentatie van de conceptversie van de 'XM' op 29 november zullen we uit het persbericht ongetwijfeld meer informatie kunnen halen. Tot die tijd kunnen we alleen maar hopen dat het Flasch het toch over een echte sportwagen had.