BMW X7, de moeder aller compensatie-SUV's is hier

Enkele jaren nadat BMW voor het eerst auto's liet bouwen door VDL Nedcar komt het met een model dat ook met een VDL-badge niet zou misstaan. Maak kennis met de enorme BMW X7.

Een goede autofabrikant legt zijn oor constant bij de klandizie te luisteren, en kennelijk kwam hier bij BMW uit dat SUV-sloep X5 in sommige gevallen wat krap is. Dit probleem wordt opgelost met een nieuw topmodel, de X7 (codenaam: G07). Hiermee heeft BMW meteen een concurrent voor de Mercedes GLS, een model dat onder de Duitsers het rijk alleen had bij de full-size SUV's. Het design vertoont grote overeenkomsten met het X7 iPerformance-concept dat twee jaar geleden het internet op zijn grondvesten deed trillen. 

Bekijk de nieuwe BMW X7 vanuit een driekwart-hoek en je ziet grote overeenkomsten met de vrij vierkante GLS. Bekijk hem recht van voren of van achteren en het oordeel is wat ons betreft niet onverdeeld positief. De enorme oversized grille die we al bij de nieuwe X5 zagen wordt doorgetrokken naar de X7, alleen zijn de koplampen platter dan ooit, en sluiten ze aan bij de grille. Het contrast tussen de torenhoge grille en de platte lichtstreepjes erbuiten doet wat kolderiek aan. Hieronder is het een druk schouwspel van bumpers, luchtroosters en chroomstrips. Het is nog niet zo druk als op een MINI, maar clean is anders.

Van achteren doet de X7 zelfs een beetje smal aan, wellicht door de enorm opgetrokken achterlichtunits, en het relatief platte achterruitje. Smal is de auto echter geenszins, hij meet een volle 2 meter in de breedte. Echter, met 1,81 meter hoogte is het ding ook nauwelijks lager dan een Renault Trafic, en komt u er de parkeergarage van de Stopera al niet mee in. Mocht u thuis een krappe parkeergarage hebben, dan zouden we de X7 niet direct aanbevelen: de auto meet 5.151 mm x 2.000 mm x 1.805 mm. Wat overigens nog steeds kleiner is dan een Rolls-Royce Cullinan (5.341 mm x 2.164 mm x 1.835 mm), dus we zien ruimte voor een X9.

De BMW X7 komt er bij zijn introductie in maart 2019 in de volgende varianten. Er komt ook een xDrive50i, echter deze is alleen buiten Europa beschikbaar:

  • BMW X7 xDrive40i: 3.0 liter zes-in-lijn, 340 pk / 450 Nm. 0-100 km/u in 6,1 s, topsnelheid 245 km/u 
  • BMW X7 xDrive30d: 3.0 liter zes-in-lijn, 265 pk / 620 Nm. 0-100 km/u in 7,0 s, topsnelheid 227 km/u
  • BMW X7 M50d: 3.0 liter zes-in-lijn, 400 pk / 760 Nm. 0-100 km/u in 5,4 s, topsnelheid 250 km/u

Standaard heeft de X7 drie zitrijen, waarbij de middelste drie zitplaatsen heeft. Optioneel kunnen hier ook twee volwaardige stoelen gespecificeerd worden, waardoor de X7 zowel als zes- of als zevenzitter geconfigureerd kan worden. Verder zijn de mogelijkheden eindeloos, zoals het een topmodel betaamt. Het fijnste leer, het duurste hout, een Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System (20 miljoenmiljard speakers) en de nieuwste technologische snufjes staan allemaal op de optielijst. Ook een M Sport package, met sportuitlaat, -vering, en -remmen behoort tot de mogelijkheden. Wie stijl verkiest boven sportiviteit, gaat voor het Design Pure Excellence-pakket.

De BMW X7 rolt af fabriek op 20 inch wielen (21" voor de M50d), velgmaten tot 22 inch zijn beschikbaar. Voor offroad-liefhebbers komt er een xOffroad Package. Onafhankelijk hiervan is de X7 sowieso met een druk op de knop tot 40 millimeter hoger op zijn poten te zetten. Ook meesturende achterwielen behoren tot de opties. Naar verluidt plant BMW vanaf 2021 bovendien een X7 waarin de tweede of derde zitrij wordt vervangen door staanplaatsen. Streekvervoerders Arriva en Connexxion hebben al interesse getoond.

De X7 wordt gebouwd in Spartanburg, North Carolina, in BMW's grootste fabriek ter wereld (capaciteit: 450.000 auto's per jaar). Hier rollen momenteel ook al de X3 t/m X6 van de band. Met het model lijkt vooral gemikt te worden op de Amerikaanse, Chinese en rijke Arabische markt.