Mercedes-Benz facelift zijn minst lelijke Coupé-SUV

Het fenomeen 'SUV's met een coupélijn' hebben we nooit echt begrepen, maar de consument is er gek op. Mercedes heeft er twee in het gamma: de té lompe GLE Coupe, en de GLC Coupe. Laatstgenoemde heeft een botoxkuurtje gekregen.

Amper een maand na de geüpdatete GLC, geeft Mercedes-Benz de wereld een nieuwe GLC Coupe. Een model, dat volgens de marketingmachine "op precieze en vakkundige wijze het sportieve karakter van een Coupé met de functionaliteit van een SUV combineert". Waaruit wij dan weer afleiden dat maar weinig SUV-kopers het sportieve karakter van een coupé missen, want de GLC zie je veel vaker als non-Coupé rondrijden. Enfin: plattere koplampjes, een bredere bolletjesgrile, anders gestylede lamelletjes in diezelfde grille, de wijzigingen zijn niet bepaald wereldschokkend.

Qua tech zien we uitgebreide rijassistentiesystemen, die zijn aangevuld met de uitstapwaarschuwingsfunctie, noodrijbaanfunctie en file-noodstopfunctie. Ook nieuw is de aanhangwagenassistent die ondersteuning biedt bij het achteruitrijden met een aanhanger (of sleurhut) achter de auto.  Het motorenaanbod spiegelt dat van de nieuwe GLC voor 100 procent, met twee benzine- en drie diesel-viercilinders, die allemaal van 4MATIC zijn voorzien:

Het enige verschil met de GLC is dat bij de Coupé de 200, 200d en 220d ook met achterwielaandrijving beschikbaar zijn. De benzinemotoren zijn geëlektrificeerd door de inbouw van een 48V-boordnet (EQ Boost), net als bij de zes-in-lijn het geval is. Met 10 kW en 150 Nm is de kracht wel wat geringer dan bij de zespitter. Over een introductiedatum doet Mercedes geen uitspraken, maar ga maar uit van de tweede helft van 2019.

Tot slot, want wij zijn ook niet van steen: eigenlijk ziet het ding er best leuk uit, althans, zoals hij op de foto is gezet. Een strakke koets, geen overgedimensioneerde velgen, de verhoudingen kloppen aardig... ja, misschien hebben de designers hier gewoon een nette auto neergezet. Toch blijft een strakke achterkant ontwerpen kennelijk een Herculeaanse opgave bij een hoge SUV.