BMW 2 Active Tourer is net zo afzichtelijk als verwacht

Het meest sneue model uit het aanbod uit Beieren heeft een nieuwe jas gekregen. Zoals we inmiddels wel gewend zijn lijkt het helemaal nergens naar.

BMW 2 Active Tourer is net zo afzichtelijk als verwacht

We kunnen veel zeggen van het BMW van de afgelopen jaren. Het voorheen zo sterke en duidelijk gedefinieerde merk hinkelt al een tijd op twee gedachten: sportief, traditioneel en puur willen zijn, maar toch ook vooral veel geld willen verdienen door achter de laatste trends aan te hobbelen.

Helaas wordt die tweestrijd vaak in het voordeel van de accountants beslist. Het nieuwste misselijkmakende bewijs hiervan heet 2-serie Active Tourer.

Standaard recept

Natuurlijk was de Active Tourer vanaf het begin al een farce: een KIA-achtige voorwielaangedreven 'lifestyle' MPV die neergezet werd als 'sportief', maar vooral afname vond bij de rijkere pensionado's. De nieuwe is echter zo mogelijk nog lelijker dan het afgrijselijke origineel. De grotere, bouwmarkt-vriendelijke Grand Tourer is echter uit het gamma gehaald.

Uiterlijke verfijning

Wederom heeft BMW het inmiddels beruchte recept toegepast: ontwerp een saaie, nietszeggende koets met iets teveel onsamenhangende lijnen, en ram er de grootste grille op die je kunt vinden. BMW spreekt van een 'toegenomen aanwezigheid met dank aan de grotere, octagonale grille'. We zijn er niet zo zeker van of de bedoelde 'presence' daadwerkelijk bereikt is.

Toch verzekert BMW ons ervan dat 'het exterieur van de nieuwe BMW 2 Series Active Tourer lifestyle elementen en uiterlijke verfijning samenbrengt in een modern crossover karakter profiel'. Wat dat dan ook wezen mag.

Freude am Fahrrad

Uiteraard zit de AT vol met technische snufjes, inclusief het BMW Curved Display uit de iX. De duurdere modellen krijgen bovendien een 48V mild hybride systeem mee: de 220i combineert bijvoorbeeld een 156 pk driecilinder met een 19 pk elektromotor.

Daarboven vinden we de 223i met 218 pk (204+19). Als instapper is er een 218i met 136 pk beschikbaar en verstokte dieselaars kunnen de 218d aanvinken. Sterkere plug-in hybride varianten met tot maar liefst 270 pk zitten nog in de pijplijn.

Met het volgens BMW bijzonder sportieve en toch comfortabele MINI-onderstel moet de 2 AT bovendien in de bochten zijn mannetje staan. En dat is maar goed ook: zo kun je tenminste voorkomen dat je er in gezien wordt. Wel even uitkijken dat de fietsen er niet afvallen, natuurlijk.