Terwijl het ene na het andere merk (op Toyota na) trots een einddatum aankondigt voor de 'vieze' verbrandingsmotor, blijft BMW toch hinken op twee gedachten. Gezien de geschiedenis van het merk is dat ook niet zo vreemd.
BMW is immers groot geworden met spreuken als Freude am Fahren, de krijs van de iconische zesinlijn en de gretig afgenomen Motorsport-modellen. Er zijn maar weinig Europese fabrikanten zo nauw verbonden met brute benzineblokken, zowel op als naast het circuit.
Tweedeling
Met het lanceren van de i-lijn is er echter een tweedeling ontstaan in Beieren. Aan de ene kant is de traditionele M-divisie populairder dan ooit, maar druk vanuit de Europese overheden om te voldoen aan emissie-eisen wordt steeds groter. Met de Euro 7-norm in het vooruitzicht zal het voor BMW moeilijker dan ooit worden om vast te houden aan de bekende recepten.
De overstap
BMW ontwikkelingschef Frank Weber vindt het echter te voorbarig om resoluut afscheid te nemen van de verbrandingsmotor. Tegenover Automotive News Europe verklaarde hij dat de overstap naar elektrisch niet afhangt van het uitbannen van de benzine en diesel, maar het integreren van elektrisch:
"Wat betreft elektrische mobiliteit is de vraag niet wanneer de verbrandingsmotor aan zijn einde komt. De vraag is: wanneer is het systeem klaar om al die elektrische auto's aan te kunnen? Het gaat om laad-infrastructuur, duurzame energie. Zijn de mensen er klaar voor, is het systeem er klaar voor? Is de infrastructuur er klaar voor? Dat alles."
Het menselijke element
Naast de zorgen om de systemen rond de EV-revolutie maakt Weber zich vooral druk om zijn werknemers. Er werken nog teveel mensen binnen BMW aan verbrandingsmotoren. Een plotselinge overstap is niet praktisch:
"Het heeft er ook mee te maken dat ik mensen voor me heb werken die aan verbrandingsmotoren werken, die ik geleidelijk over laat gaan naar elektrisch. Het slaat nergens op om de overstap plotseling te doen. Ik moet ervoor zorgen dat de transitie perfect verloopt, om sociale en economische redenen. Dit zijn de echt grote vraagstukken."
Euro 7 is verkapt verbod
Gezien de economische, sociale en praktische problemen rond de overstap op elektrisch kijkt Frank Weber dan ook niet uit naar Euro 7. De nieuwe norm zou namelijk niet alleen veel strenger zijn, maar ook onder alle mogelijke omstandigheden gelden. Het vervoeren of trekken van een zware lading, extreme temperaturen en grote hoogtes zullen geen excuus meer zijn. Weber ziet dit als een onwenselijk verkapt verbod op de verbrandingsmotor:
"[Euro 7] betekent dat ze kunnen testen met een trailer, met min twintig graden celsius terwijl de auto een heuvel op rijdt op 3000 meter hoogte. We hebben als fabrikanten gezegd dat dit niet zal werken. Het hetzelfde zijn als de verbrandingsmotor verbieden."
Gedwongen elektrisch wil niemand
Weber wil ondanks de tegenwerking vanuit de EU voorkomen dat BMW vanaf 2030 noodgedwongen auto's zal moeten leveren waar geen goede infrastructuur voor is. Daar zit volgens hem niemand op te wachten:
"We zullen nog één keer een investering in de ontwikkeling [van verbrandingsmotoren] doen die ons tot het einde van het decennium geeft. Niemand hoeft vandaag te beslissen of ze een exit-strategie voor verbrandingsmotoren hebben in 2030. Het laatste wat we wille is dat onze klanten elektrische auto's moeten kopen terwijl er geen adequate laad-infrastructuur is. Dat is in niemand's belang."
- BMW